"Aynı okulları bitirdik, aynı şartlarda sınavlara girdik, aynı özlük haklarına sahiptik. Bir KHK çıkardılar, üvey evlat olduk" diyen muhasebe ve milli emlak denetmenleri haksızlığın giderilmesini istiyor.

2 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kendilerine büyük haksızlık yapıldığını ileri süren muhasebe ve milli emlak denetmenleri; "Bu kararname ile aynı genel müdürlüklerde görev yaptığımız devlet muhasebe ve devlet malları uzmanları, Muhasebat ve Milli Emlak Kontrolörleri ile birleştirilerek Maliye Uzmanı yapıldı. Muhasebe Denetmeni ve Milli Emlak Denetmeni olan bizler ise Muhasebe ve Milli Emlak Uzmanları ile birleştirilerek defterdarlık uzmanı yapıldık" dediler.

Vergi Denetmenlerinin ise muhasebe ve milli emlak denetmenleri ile statü ve özlük hakları anlamında eşit iken, 646 sayılı KHK ile Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri ile birlikte 'vergi müfettişi' unvanı verilerek onlarla aynı özlük haklarına yükseltildiklerini anımsattılar.

Muhasebat ve Milli Emlak kontrolörleriyle birlikte Vergi Denetim Kuruluna paralel bir düzenleme bekleyen Muhasebe ve Milli Emlak Denetmenleri, yaptıkları görevler itibariyle idari anlamda fonksiyonları bulunan Muhasebe ve Milli Emlak Uzmanlarıyla birleştirilerek 'defterdarlık uzmanı' kadrosuna atandıklarını, bu düzenlemeyle 'denetim elemanı' statülerinin ellerinden alındığını, mali ve özlük haklar bakımından da daha önce kendileriyle eşit durumda olan Vergi Denetmenleri, Devlet Muhasebe ve Devlet Malları Uzmanlarının çok çok gerisine düştüklerini vurguladılar.

Aynı hukuksal durumda bulunanlar arasında 'hukuksal eşitsizlik' oluşturulduğunu belirten denetmenler, bu durumun Maliye teşkilatında ciddi huzursuzluk doğmasına ve görev barışının bozulmasına neden olduğuna dikkat çektiler.

Denetmenler, haksızlığın giderilmesi için Maliye Bakanlığında halen çalışmaları yürütülen Maliye Uzmanları için çıkarılacak yönetmeliğe '01.11.2011 tarihi itibariyle muhasebe denetmeni ve yardımcıları kadrolarında bulunanlar bu yönetmeliğin yayınlandığı tarihte durumlarına uygun maliye uzmanlığı ve yardımcı kadrolarına atanırlar' şeklinde gecici bir madde eklenmesi halinde sorunun çözüleceğine inanıyorlar.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dernek temsilcilerine; “yönetmelikle yapılabilecek düzeltmelerin yönetmelikle; bununla mümkün olmayanların ise kanunla yapılacağı” yönünde beyanı bulunduğunu anımsatan denetmenler, Bakanın bu talimatının yerine getirilmesini beklediklerini söylediler.

"Bu KHK öncesi eşit pozisyonda olduğumuz meslek grupları ile yeniden eşitlenmek istiyoruz" diyen denetmenler taleplerini şöyle sıraladılar:

- 646 sayılı KHK'ye paralel olarak Muhasebe ve milli emlak denetmenleri ile kontrolörlerinin aynı çatı altında birleştirilmesi,

- Eğer bu yapılmayacaksa daha önce 5018 sayılı Kanunun geçici 5. maddesi ile muhasebe ve milli emlak denetmenlerine sağlanan iç denetçiliğe geçiş hakkının yeniden düzenlenerek; muhasebe ve milli emlak denetmenlerinin genel bütçeli kuruluşlar ile özel bütçeli kuruluşlara ve mahalli idarelere hiçbir şarta bağlı olmaksızın iç denetçi olarak geçiş hakkı tanınması,

- Aynı zamanda muhasebe ve milli emlak denetmenlerine maliye uzmanlığına geçiş hakkı verilmesi.