Prof. Dr. Ayşe Olcay Tiryaki'nin katil zanlısı kızı Başak Aydıntuğ'un (21), "ağırlaştırılmış müebbet hapisle" cezalandırılması istemiyle dava açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tiryaki'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı tamamladı. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin Tanrıöver tarafından açılan davanın iddianamesinde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tiryaki'nin, Aralık 2005'te eşi Semih Aydıntuğ'dan boşanarak, Beysukent'teki üç katlı evde ikamet etmeye başladığı belirtildi.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Başak Aydıntuğ'un, anne ve babasının ayrılmasının ardından bazen annesinin bazen babaannesinin yanında kaldığına yer verilen iddianamede, Aydıntuğ'un, boşanmayla ilgili olarak sürekli annesini suçladığı kaydedildi.

Anne ile kız arasında devamlı bir huzursuzluk ve geçimsizlik olduğu ifade edilen iddianamede, "Başak Aydıntuğ'un çok para harcadığı, barlara gittiği, alkol aldığı ve erkek arkadaşlarıyla birlikte olduğu, annesinin de kızını bu davranışları nedeniyle sürekli ikaz ettiğine" yer verildi. Anne ve kız arasında tartışma ve kavgalar çıktığı anlatılan iddianamede, "Başak Aydıntuğ'un, öfkelendiği zaman evdeki eşyaları kırdığı" bildirildi.


"ANNESİNİ BOĞMAK İSTEDİ"

Başak Aydıntuğ'un, yaklaşık bir yıl kadar önce boğazını sıkarak, annesini boğmak istediği ifade edilen iddianamede, Tiryaki'nin "imdat" diye bağırması üzerine evdeki hizmetçinin olay yerine geldiği ve Aydıntuğ'un da annesini bıraktığı belirtildi.

Ayşe Olcay Tiryaki'nin, yakın arkadaşlarına "kızının kendisini öldürmeyi düşündüğünü söylediği" kaydedilen iddianamede, Tiryaki'nin, gece yatarken odasının kapısını kilitlediğine yer verildi. İddianamede, Tiryaki'nin, kızını psikologa götürdüğü, ancak psikologların, Başak Aydıntuğ'un "psikolojisinin normal olduğunu söylediği" aktarıldı.

"Evde, aile kurumunun gerektirdiği sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının hiç bulunmadığı" ifade edilen iddianamede, Aydıntuğ'un, kendisini ikaz eden annesine, "Sen ne biçim annesin. Hayvan. Köpek. Senden nefret ediyorum. Senin ünlü bir doktor olmandan da nefret ediyorum. Babamla neden boşandın? Boşanma senin yüzünden oldu" ve benzeri sözler söylediği kaydedildi.

İddianamede, Aydıntuğ'un anlatımlarına göre, Tiryaki'nin de kızına "Köpek. Sürtük" şeklindeki sözlerle, hakaret ettiği ifade edildi.


OLAY

Cinayet gecesi, anne ve kızın evlerinin mutfağında bir süre tartıştıklarına dikkat çekilen iddianamede, maktule Ayşe Olcay Tiryaki'nin, daha sonra odasına gittiği belirtildi. Başak Aydıntuğ'un da et kesmekte kullanılan bıçağı alarak, annesinin odasına gittiği bildirilen iddianamede, Aydıntuğ'un, yatağında sırt üstü yatmakta olan annesini, boğazını keserek öldürdüğü kaydedildi.

Aydıntuğ'un; Jandarma, Cumhuriyet Savcılığı ve Sulh Ceza Mahkemesindeki sorgu ve savunmalarında "annesini kendisinin öldürdüğünü kabul ettiğine" yer verilen iddianamede, Başak Aydıntuğ'un, "öz annesini kasten öldürmek" suçundan, Türk Ceza Kanununun 82/1 (d) maddesi uyarınca, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına" çarptırılması istendi.

Savcının, iddianameyi mahkemeye gönderdiği öğrenildi.

AA