Katliam köyünde bir haftadır kapalı kalan Bilge İlköğretim Okulu, öğrencilerden biri saldırıda hayatını kaybettiği, 14"ü de göç etmek zorunda kaldığı için 15 eksikle eğitime başladı...

Mardin"in Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü"nde 6"sı çocuk, 16"sı kadın 44 kişinin öldürüldüğü katliam nedeniyle 40 öğrencisi bulunan Bilge İlköğretim Okulu bir hafta kapalı kaldıktan sonra 15 öğrenci eksiğiyle yeniden eğitime açıldı. Çevre köylerden getirilen öğrencilere okulun temizliği yaptırılırdı, yeni açılan ana sınıfı minikler için hazırlandı. Katliam öncesi 40 öğrencinin eğitim gördüğü Bilge Köyü İlköğretim Okulu, katliamda 7 yaşındaki Ayşe Çelebi"nin hayatını kaybetmesi ve katliamdan sorumlu tutulan ailelerle birlikte 14 öğrencinin de göç etmesi nedeniyle öğrenci sayısı 25"e düştü. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, Vali Yardımcısı Yavuz Selim Tüzer ve Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal"ın da hazır bulunduğu eğitim açılışında, 25 öğrenci İstiklal Marşını ve andımızı okuduktan sonra sınıfa girdiler. Tekli eğitim sistemin yapıldığı Bilge okulunda öğrencilerin gözü katliamda hayatını kaybeden 2"inci sınıf öğrencisi Ayşe Çelebi"yi aradı.

Ateşin içinde gül koklatıyoruz...

Psikolojik danışmanlık için köyde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Adem Solak, ülke olarak bu tür sıra dışı olaylara hazır olunmadığını belirterek, “Bu kadar acının yaşandığı yerde eğitim öğretim olur mu? Bu çocukların terapisi burada olur mu? Bunları tartışmadan, doğru karar almadan toplum olarak birden kendimizi içinde buluyoruz. Sıkıntı var. Biz bilim adamları olarak bu tartışmaya devam ediyoruz. Böyle bir olay sonrası şok ve acı yaşanan yerde terapileri olur mu? Siz ateşin içinde çocuklara gül koklatıyorsunuz” dedi.

Bilge Köyü İlköğretim Okulu"nda ilk 5"inci sınıfa kadar ilk kademe eğitimi verilirken, diğer sınıf öğrencileri Sultan Köyü"ndeki okulda taşımalı sistemle eğitim görüyor.

15 minik için anaokulu açıldı

Okul bitişiğindeki ayrı binada ise yeni açılan anaokulu sınıfına ise 15 minik öğrenci başladı. Minikler masalarında hazır buldukları oyuncuklarla oynayarak sevindiler. Okulun açılması için 3 gündür sıkı çalışma yaptıklarını belirten Afet Koordinasyonu Okul Sorumlusu ve Psikoloji Danışmanı Osman Çakır, şu bilgileri verdi: “İlk etapta acil müdahale eyleminin artık kurumsal anlama geçmesi için çalışmalarımızı ana okul oluşturarak, sürdürmek istedik. Köydeki vatandaşlarımız çadırdan ziyade hijyenik açıdan okul ortamında bulunmasını istediler. Mardin Valiliği ile Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi olarak özverili çalışma gerçekleştiriliyor. Buradaki eğitim verdiğimiz çadırımız da duracak. Psikososyal destek programı ve Rehberlik Araştırma Merkezi"nin iş birliğiyle devam edecek. Çocuklar okuldan çıktıktan sonra saat 15.00"te çadırda etüt yapacak. Daha sonraki çalışmanın boyutu çadırdaki gibi olmayacak, farklı desteğimiz olacak. Rehabilite çalışmalarına bu köyden taşımalı eğitim ile başka okullarda eğitim gören çocuklar da alınacak. Bu köyden göç eden 14 çocuk da bulundukları yerde takip edilerek, eğitim desteği verilecek.”