Edirnekapı Şehitliğinde de bayram öncesi taşe vardı. Şehit aileleri oğullarının mezarlarının yanındaydı. Çoğu anne ve baba evlatlarının bayram öncesi mezarını temizledi; onları arefe gününde de yalnız bırakmadı.
 
ŞEHİT ANNESİNDEN ' TERÖR BİTSİN ARTIK ' HAYKIRIŞI
 
Bayram öncesi oğullarının mezarını ziyarete gelen çoğu aile yine buruk duygular yaşadı. Oğlu Murat Çavdar'ı 2 sene önce Diyarbakır Lice'de şehit veren anne Kezban Çavdar,"Ben Murat'ım gelecek diye hep bekliyorum.Beni çocuğuma hasret bırakanlar annelerine hasret kalsınlar inşallah " dedi.
 
Çavdar, terörün artık bitirilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti niçin bir avuç teröristi yok edemiyor. Askerimize canımıza malımıza kastedeni yok edeceksin.Bunu hiçkimse savunamaz. Kandil'i savunmanıun özrü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti bu kadar küçük mü ki ? Bir avuç terörü yok edemiyor. Bunu artık bitirsinler. Bitsin, terör bitsin. Terör bitsin. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsa da eğer Türkiye'nin canına makına kastediyorsa, yok edeceksin " diye konuştu.
 
Şehit Murat Çavdar'ın babası Ergün Çavdar ise, " Durum ortada. Söyleyecek birşey yok. Nasıl diyeyim ? Nasıl anlatayım ? Bunu anlamak için Allah kimseye vermesin ama insanların yaşaması lazım. Yaşamadam bazı şeyler anlaşılmaz. Evlat acısı kötü birşeydir. Buna çanak tutanlara Allah'ım dünyada ve ahirette bile izin vermesin. Büyük Allah'ım bunların cezasını bu dünyada da öteki dünyada da verecek. Şuraya koyduğumuz daha 20 yaşında bir delikanlı. Hayatının en güzel yerinde dönecek maalesef cenazesini aldık "şeklinde konuştu.
 
" MEZAR TAŞINI TEMİZLESEK NE FAYDA ? "
 
2009 yılında kardeşi Cafer Çelik'i Hakkari Çukurca'da şehit veren abla Elif Büyükvural'ın kelimeler boğazına düğümlendi. Büyükvural, "Konuşamıyorum. Kelimeler gerçekten insanın boğazında düğümleniyor. Çok büyük bir acı. Allah kimsenin başına vermesin " dedi. Kardeşinin yokluğuna alışamadığını dile getiren Büyükvural, " Küllenmiyor. Yüzünü göremedikten sonra, mezar taşını temizlesek ne fayda ki ? Yüzüne hasretiz. Göremiyoruz iki senedir. Özlemi o kadar arttı ki. Başka şehitler olmasın. Oluyor olmaya da devam ediyor. Bunu yapanlar içimizde. Bunlar hiç insan evladı değil mi ? Onların başına da gelsin. Alah onların da canını yaksın. Nasıl bir acı görsünler. Biz gurur duyuyoruz şehidimizle " diye konuştu.
 
ŞEHİTLER İÇİN DUA ETTİ
 
Edirnekapı Şehitliğinde sadece şehit aileleri yoktu. 2004 yılından bu yana her bayram ve arefe günleri şehitliğe gelerek mezarları temizleyen ve dua eden Polat Gülşen de oradaydı. Bu yıl 14 Ağustos'ta şehit olan Onur Karakuş'un mezarı başında dua okuyan Gülşen, "Ben her arefe geliyorum arkadaşlarımla geliyordum. Çünkü aziz şehitlerimizin aileleri yaşlanıyor veya vafet ediyor. Şehitlikler kirli kaldığı için, mezar taşlarını temizliyorduk. Bugün de geldim her arefe geliyorum. Elimizden sadece bu geliyor. Geliyoruz dua ediyoruz burada. Mezar taşlarını temizliyoruz. Maalesef ki yok. Aziz şehitlerimiz bir gün toprağın altına giriyor. Biz her Allah'ın günü yerin dibine giriyoruz. Her şehir haberi geldiğine biz yerine dibine giriyoruz. Televizyonlarda futbol konuşulsun, magazin programı konuşulsun.İki gün sonra unutalım aziz şehitlerimizi. Kimin için ölüyorlar ? Bizim için ama uyuyoruz biz " dedi.
 
ŞEHİDE BURUK YAŞ GÜNÜ KUTLAMASI
 
19 Ocak 2011'de şehit olan Özgür Güven'in mezar taşında ise, ilginç bir hediye vardı. 28 Ağustos 1989 doğumlu olan şehit er Özgür Güven'in dün yaş günüydü. Şehit olmasaydı 22 yaşına girecek olan Özgür için, ailesi mezar taşının üstüne bir tabak içinde bir dilim pasta ve bir mum bıraktı. Oğulları şehit olmasaydı dün yaş gününü kutlayacak olan aile, mezar taşına bir mum ve bir dilim pasta bıraktı
 
İLKİNİ ŞEHİT VERDİ; İKİNCİSİNİ GÖNDERMEK İSTEMİYOR
 
Oğlu Cihan Kızıltaş'ı 14 Haziran 2007'de Elazığ Karakoçan'da şehit veren baba Orhan Kızıltaş da, duygularını paylaştı. Oğulları şehit olduğundan beri yüzlerinin gülmediğini söyleyen baba Kızıltaş, bir oğlu daha olduğunu onun da yılbaşında askere gideceğini belirtti. Kızıltaş, " Bir büyük vardı. Bir tane de ufak var 20 yaşında. O da gidecek. Endişemiz var. Bilmiyorum. Güneydoğu'ya gitmeyecek diyorlar. Bir ara askere almıyorlardı. Şimdi alıyorlar. Uzman olduğu için askere alıyorlar; er olsaymış almazlarmış. Ben istemiyorum ama bir tane kaldı.Başka yok. Göndermeyeceğiz ama alıyorlar. Mecburen gidecek yılbaşında" dedi.
 
Şehit annesi Havva Kızıltaş ise, her gün aynı acıları yaşamaktan bıkıklarını dile getirerek, " Artık bitirsinler. Bitirsinler de nasıl bitirirlerse bitirsinler " diye konuştu.
 
Diğer oğlunun da yılbaşında askere gideceğini söyleyen anne, " Ama nasıl gidecek ben nasıl göndereceğim bilmiyorum yani.İstanbul'un göbeğinde de terör var.Doğu'da da var. Her yerde var. İki oğlum vardı birini şehit verdim, bir kızım da burada. Ondan da torunum var başka bir şeyim yok" şeklinde konuştu.
 
Şehit olan dayısıyla aynı ismi taşıyan 3 yaşındaki Arda Cihan ise, dayısının resmini öperek şehitlikten ayrıldı.