İçişleri Bakanlığı tarafından bir süredir çalışmaları sürdürülen yasa taslağı kapsamında öncelikli olarak uzun süredir tartışılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen jandarmanın değiştirilmesi ve sivil otoritenin denetiminde olmasına ilişkin düzenlemeler yer alacak. İlçe jandarma komutanlarının İçişleri Bakanı tarafından atanması sağlanacak. Böylece kurum daha sivilleşmiş olacak. Mevcut sistemde ilçe jandarma komutanlarını Jandarma Genel Komutanı atıyor.

PARALEL ÖNLEM

Paralel yapının en yoğun örgütlendiği kurumların başında gelen emniyet ise sil baştan yapılacak. Emniyet Teşkilat Yasası değiştirilecek. Polislerin tayin ve terfileri ile ilgili tüm kurallar yenilenecek. Bu konuda yepyeni bir sistem kurulacak. Böylece hem atama ve terfiler daha objektif kurallara dayandırılacak hem de paralel yapının kendi adamlarını bir yere yerleştirmesinin önüne geçilecek.

POLİS ALIM KURALLARI DA DEĞİŞİYOR

Paralel yapının tüm soruları çalarak kendine yakın isimlerin sınavı kazanıp girmesini sağladıkları belirtilen polis okulları ve polis akademisine ilişkin de önlem alınacak. Polis okullarına öğrenci alımı ile ilgili kurallar değiştirilecek. Polis akademisinin kapatılması da gündemde ancak bu konuda henüz kesin karar verilmiş değil. Yapılacak çalışmalar sonrasında tasarıya akademinin kaldırılmasına ilişkin bir hüküm eklenebileceği de belirtiliyor.

ÇİPLİ NÜFUS CÜZDANI

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve kamuoyunda tartışılan çipli nüfus cüzdanları ile ilgili uygulamaya ilişkin hükümler de bu taslak içinde bulunuyor.