Polis, hırsız ve dolandırıcılardan zarar görmemeleri için yaşlı vatandaşlara, "Dolandırıcılar iyi niletli insanları, hırsızlar ise güçsüzleri kollar, tanımadığınız insanları evinize almayın" tavsiyesinde bulunuyor.

Yaşlı vatandaşların hırsız ve dolandırıcılardan zarar görmemeleri için resmi internet sitesinde bir dizi tavsiyelerde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü, yaşlıların karşı karşıya kalabileceği tehlikelere dikkat çekti. Dolandırıcıların iyi niyetlileri, hırsızların ise güçsüzleri beklediğine dikkat çeken Emniyet Genel Müdürlüğü, yaşlı vatandaşların, telefonlarını her zaman erişebilecekleri mesafede bırakmalarını istedi.

Yaşlıların hırsızlık olaylarına maruz kalmamaları için ne yapmaları gerektiği şöyle anlatılıyor: "Tanımadan kapıyı, kapı zincirini ya da kapı sürgüsünü açmayınız. Zilinizi çalan kişileri kapı deliğinden dikkatlice gözetleyiniz. Şayet karşınızdaki şahsı tanımıyorsanız, zinciri takarak kapıyı açınız. Böylece kapının tam olarak açılmasına izin vermeden karşılıklı olarak görüşebilirsiniz. Telefon, geceleri yatağınızın yanında bulunmalıdır. Hafızasına da polis, jandarma veya itfaiye telefonlarını kaydediniz. Böylece hırsızlık esnasında acele olarak polise ya da jandarmaya haber verme durumunuz doğar. Tabii ki bu, akrabalarınız, doktorunuz ya da komşularınız da olabilir. Evinize girer girmez kapıyı kapatınız ve kilitleyiniz."

Yaşlı vatandaşların, iyi niyetleri nedeniyle dolandırıcıların da hedefi haline gelebileceği belirtilen uyarıda, yaşlıların tanımadıkları kişilerden kimlik ibraz etmelerini istemesi gerektiği kaydedildi. "Evinize gelen resmi görevlilerden bile kimlik ibrazı yapmalarını isteyin" denilen uyarılarda, dolandırıcıların, çok nadir de olsa yaşlıların güvenini kazanmak amacıyla şık bir üniforma giyip yetkili ve görevli olduklarını ima edebilecekleri kaydedildi.

Kimlik göstermesine rağmen kuşku duyulması durumunda şahsın verdiği bilgilerin de telefonla kontrol edilebileceği belirtildi. Mecbur kalmaları durumunda tamirci gibi yabancı birini evine alan yaşlıların, aldıkları kişiyi evin içinde tek başına bırakmaması, evin içinde yalnız olan yaşlıların böyle durumlarda komşularını, akrabalarını veya tanıdıklarını çağırmaları tavsiye edildi. Yaşlıların kullandıkları hesap cüzdanlarını da ev içerisinde saklaması gerektiğini hatırlatılan uyarıda, tanımadıkları kişilere hesaba ödeme yapacaklarını belirtmeleri durumunda bile şifrelerini söylememeleri gerektiğine vurgu yapıldı.

Uyarıda, yaşlıların acil yardım gereken bir duruma tanık olduğunda '155 Polis İmdat Hattı'nı aramaları da tavsiye edildi. Yaşlıların attıkları imzalara da çok dikkat etmeleri gerektiği belirtilen uyarıda, kendilerine verilen belgeleri, kısa sürede ve okumadan imzalamamaları istenildi. - cihan