Kendileri ve İlçe Emniyet Müdürleri için valilerde olduğu gibi 'temsil' ve 'ağırlama' ödeneği isteyen Polis Müdürleri, İçişleri Bakanlığı genelgesine rağmen Cumhuriyet Başsavcılarının haklarında değerlendirme raporu düzenlemesine tepki gösterdi. Müdürler, "Başsavcılar raporu Valiliğe gönderiyor. Valiler ise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiyor. Uygulama bakanlığın genelgesi temelinde düzeltilmeli" dedi. Kızılcahamam'da yapılan Bilgi Paylaşımı toplantısında İl Emniyet Müdürleri sorunlarını dile getirme imkanı buldu. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın bizzat katıldığı çalıştaylarda Polis Müdürleri çeşitli konulardaki şikayet ve önerilerini paylaştı. BUGÜN Gazetesi Emniyet Müdürleri zirvesinin sonuç bildirgesine ulaştı. İl Emniyet Müdürlerinin önerileri bildiriye şöyle yansıdı:

FAZLA MESAİ ÜCRETİ

-Personelin çalışma günleri ve çalışma saatlerine göre farklı ücret uygulaması olmadığı için bu durum polisler arasında sorunlara neden oluyor ve sürekli eleştiri konusu yapılıyor. Çalışma süresi ve günlerine göre ücret belirlenmesi ve ödenmesi konusunda düzenleme yapılmalı.

-Emniyet hizmetleri tazminatı emeklilik halinde personelin emekli maaşına yansımıyor. Bu durum emekli polislerin maaşında ciddi oranda düşüşe neden oluyor. Emniyet hizmetleri tazminatının emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

-Benzer veya aynı işi yapan diğer kamu görevlileri ile mukayese edildiğinde maaş ve özlük haklarımız açısından farklılık bulunuyor. Eşit işe eşit ücret ilkesi kapsamında maaş ve diğer özlük haklarımızın gözden geçirilip iyileştirilmesini bekliyoruz.

- Emniyet Müdürlerine ödenmekte olan fazla çalışma ücreti 666 sayılı KHK ile kesildi. İl Emniyet Müdürlerinin çalışma koşulları ve saatleri dikkate alınarak bu durumun düzeltilmesi gerekiyor.

- Terör ve operasyon tazminatları terör riski ve görev yoğunluğu fazla olan batı bölgelerindeki illerde görevli
personele de verilmeli.

CEZALAR DİSİPLİN EDİCİ DEĞİL

-Bazı personel disiplin suçu işlemeyi alışkanlık haline getiriyor ve çok sayıda disiplin cezası alıyor. Bir noktadan sonra verilen cezalar ilgili personelin disiplin edilmesine hiçbir katkı sağlamıyor. Verilerin cezaların etkinliği açısından her bir disiplin cezasına ceza puanı öngörülmeli. Ceza puanı belli bir orana ulaşırsa personelin görevine son verilmesi sağlanmalı.

POLİSE RÜCU EDİLMESİN

-Emniyet araçları kaskolu olmadığı için meydana gelen kazalardaki zarar sürücü personele rücu ettiriliyor. Bu durum personel açısından ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Kasıtlı davranışı yoksa görevli personelin yaptığı
kazalara bağlı sebep olan zararlar rücu ettirilmesin

-Uygulamada il içi atamalarda Valiler Emniyet Müdürlerine yetki devri yapıyor. Ancak idari yargı bu nevi yetki devrini kabul etmiyor ve işlemin iptaline arar veriyor. Valilerin bu yetkilerini Emniyet Müdürlerine devredebileceklerine dair yasal düzenleme yapılmalı.

HABER: KAMİL ELİBOL / BUGÜN GAZETESİ