Eskişehir Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Günhan Dilber, Türkiye"de meydana gelen trafik kazalarının pek çoğunda araçlarda emniyet kemeri kullanılmamasının ölümleri önemli ölçüde arttırdığını belirtti.
Emniyet kemeri gibi basit bir uygulamanın trafik kazalarında kişilerin ölümcül darbelerden korunması açısından çok önemli olduğunu belirten Operatör Dr. Günhan Dilber, “Darbe ve çarpışma anlarında güçlü ve ani öne eğilmeler omurga kırıklarının oluşmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda da kişi hayatını kaybetmese bile ömür boyu sürecek geri dönüşü olmayan felçler yani sinir zedelenmeleri meydana geliyor. Aynı durum boyuna alınan darbeler içinde geçerli. Boyuna alınan darbeler sonrası kişi ellerini ve ayaklarını ömür boyu kullanamama tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca kaza anında boyunun üst kısmına alınan darba sonucu oluşan kırıklar ani ölümlere sebep olabiliyor. Emniyet kemerinin kullanılması özellikle boyun ve omurga kırıklarının önlenmesi açısından çok etkili” dedi.
Emniyet kemeri uygulamasının bu gibi riskli durumları asgari düzeye indirmede en etkili ve basit yöntem olduğunu söyleyen Operatör Dr. Günhan Dilber, “Trafik kazalarında özellikle boyun ve bel kırıklarında kaza sonrası müdahale de çok önemli. Bilinçsizce yapılacak kurtarma çalışmaları kazazedenin boyun ve bel kısmında zedelenme olmasa bile yanlış kurtarma tekniği içinde kişinin yaralanmasına sebep olabilir. Trafik kazalarında özellikle araç içinde sıkışan kişilere uzman ve eğitilmiş kişiler müdahale etmelidir” diye konuştu.