Bilindiği gibi; Aydın İl Emniyet Müdürlüğü tarafından il merkezi ve ilçelerde faaliyetlerini sürdüren çıkar amaçlı su örgütlerine yönelik operasyon kapsamında aralarında bir belediye meclis üyesinin de bulunduğu toplam 19 kişi gözaltına alınmış ve ifadeleri tamamlanan şüpheliler bu sabah erken saatlerde Aydın Adliyesi"ne sevk edilmişti.

Zanlıların adliyedeki sorgusunun devam ettiği sırada, operasyonun ayrıntıları da belli olmaya başladı. İl Emniyet Müdürlüğü"nden operasyon ile ilgili olarak yapılan açıklamada; çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik Aydın"da yapılan istihbari çalışmalar ve alınan duyumlar doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yapılan ve yaklaşık olarak 1 yıl devam eden çalışmalar neticesinde bir suç örgütünün varlığının tespit edildiği belirtildi. Yürütülen çalışmalarda suç örgütü üyelerinin alacaklarını tahsil edemeyen şahısların suç organizasyonu ile irtibata geçerek il merkezinde ve ilçelerde çek-senet tahsilatı yaptırdıkları, suç örgütünün bu zamana kadar, cebir, tehdit ve şiddet unsurlarını kullanmak suretiyle çek-senet tahsilatı, haraç alma ve yağma suçlarından oluşan 13 eylem gerçekleştirdiklerinin anlaşıldı kaydedildi. Organizasyonun deşifresi ve suçluların yakalanması amacı ile 16 Kasım 2009 günü saat 07.30 itibarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda 19 şüphelinin yakalandığı kaydedildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalanan şüphelilerin ikametleri, işyerleri ve araçlarında yapılan aramalarda 1 adet Kaleşnikof marka uzun namlulu tam otomatik silah, 463 adet Kaleşnikof tüfeğe ait fişek, 28 adet G-3 fişeği, 1 adet Çek Vizör tabanca, 1 adet suikast silahı olarak bilinen kalem tabanca, 3 adet kalem tabancaya ait fişek, 8 adet kuru sıkı tabanca, 2 adet pompalı av tüfeği, 8 adet av tüfeği, 882 adet av tüfeği fişeği, 1 adet dipçiksiz tüfek, 1 adet av bıçağı, 4 adet tabanca fişeği, 9 adet ayrı çapta tabanca fişeği, çok miktarda çek ve senet, 305 adet kuru sıkı tabanca fişeği, 1 adet dürbün, 7 adet uzun namlulu silahlara ait şarjör, 3 adet kama ile 28 parça Roma dönemine ait tarihi eser ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüphelerin TCK 220 Maddeye Muhalefet, Çıkar Amaçlı ve Silahlı Suç Örgütü Kurmak, Ruhsatsız Tabanca ve Fişek Bulundurmak, Halk Üzerinde Korku ve Panik Yaratarak ve Baskı Kurmak Suretiyle Haksız Çıkar Sağlamak, Suç İşlemeye Azmettirmek, Zorla Senet Tahsilatı Yapmak, Darp Etmek ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet suçlamasıyla Aydın Adliyesi"ndeki sorgusunun devam ettiği bildirildi.

Gözaltına alınan kişilerden 8"i çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Dün sabah 07.00 sıralarında başlayan soruşturma gece saat 02.00 sıralarında tamamlandı.

Operasyon kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 19 kişiden 4 ilk sorgulamasının ardından serbest bırakıldı. 15 kişinin sorgusu yaklaşık 19 saat sürdü. Cumhuriyet Savcılığı tarafından tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilen kişilerden S.A., S.Y., S.B, M.Ö., H.O., E.İ., A.U., ve A.Ç. ''Cürüm işlek için teşekkül oluşturmak” ''6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet” ve değişik suçlardan tutuklandılar.
Belediye Meclis Üyesi G.T. ile diğer zanlılar A.A., S.K., S.H., M.A., F.K. ve G.A., mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Aydın valiliği tarafından yapılan açıklamada şüphelilerin yaklaşık 3 yıldır izlendiği belirtildi. Yürütülen çalışmalarda suç örgütü üyelerinin alacaklarını tahsil edemeyen şahısların suç organizasyonu ile irtibata geçerek il merkezinde ve ilçelerde çek-senet tahsilatı yaptırdıkları, suç örgütünün bu zamana kadar, cebir, tehdit ve şiddet unsurlarını kullanmak suretiyle çek-senet tahsilatı, haraç alma ve yağma suçlarından oluşan çeşitli eylem gerçekleştirdiklerinin tespit edildiği kaydedildi.

Organizasyonun deşifresi ve suçluların yakalanması amacı ile 16 Kasım 2009 günü saat 07.30 itibarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda 19 şüphelinin yakalandığı kaydedildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalanan şüphelilerin ikametleri, işyerleri ve araçlarında yapılan aramalarda 1 adet Kaleşnikof marka uzun namlulu tam otomatik silah, 463 adet Kaleşnikof tüfeğe ait fişek, 28 adet G-3 fişeği, 1 adet Çek Vizör tabanca, 1 adet suikast silahı olarak bilinen kalem tabanca, 3 adet kalem tabancaya ait fişek, 8 adet kuru sıkı tabanca, 2 adet pompalı av tüfeği, 8 adet av tüfeği, 882 adet av tüfeği fişeği, 1 adet dipçiksiz tüfek, çok miktarda çek ve senet, 305 adet kuru sıkı tabanca fişeği, 1 adet dürbün, 7 adet uzun namlulu silahlara ait şarjör ile 28 parça Roma dönemine ait tarihi eser ele geçirildiği açıklanmıştı.