Gazze'ye Nazım Hikmet'in dizeleriyle destek verdi

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde düzenlenen ''Filistin'de Barış İçin Kadınlar Toplantısı'' başladı.

Four Seasons-Bosphorus Otel'de düzenlenen toplantı kapsamında, Emine Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın eşi Esma Esad, Ürdün Kraliçesi Rania ve diğer katılımcılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Emine Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:
"Bir süredir Gazze'de insanlık dramı yaşanıyor. Ambargo insanların tek tek ölümüne sebep oluyordu. Şimdi toplu ölümler ölüyor. İki hafta da 800'e yakın insanın ölümüne şahit olduk. En temel insan haklarından mahrum insanların üzerine fosfor bombaları yağdırılıyor. Siviller kameraların önünde öldürülüyor. Özellikle kadınların ve çocukların yaşadığı acıyı tarif etmek için kelimeler kifayetsiz kalıyor. Gazze'li çocuklar süt istiyorlardı. Okula gitmek ve oyun oynamak istiyorlardı. Oyun oynamak istedikleri parklarda bisikletlerin üzerinde öldürüldüler. Camilerde, hastanelerde öldürüldüler. En güvenli yer anne kucaklarıydı, orada da öldürüldü. Biz burada konuşurken belki bir bebek daha ölüyor. Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür, masumiyetin ölü insanlığın çöküşüdür. Çocukları, sivilleri öldürenler, insanlık vicdanında yargılanmaktan kurtulamazlar. Ben siyasi anlayışın temsilcisi olarak değil, bir anne olarak acımı dile getiriyor. Bizim çocuklarımız parkta oynarken dizi yaraladığımızda yüreğimiz sızlıyor, orada kolunu, bacağını kaybeden çocukların anneleri çocuklarını nasıl teskin ediyor. Bu vahşet sadece çocuk masumiyetine kast etmiyor, aynı şakilde annelik şefkatine de kast ediyor. Gazze'de bütün insanlığın şefkati ve merhameti ölüyor. Burada ölenler Filistinli, müslüman diye kayıtsız kalanlar vicdanlarına dönüp baksın. Yeryüzündeki tüm semavi dinler insan yaşamını kutasl görürken, bu vahşetin anlamı nedir? Gazzelilerin de hayatı kutsaldır. Bizim çağrımız tüm insanlığadır. Çünkü gözümüzün önünde kayıp giden insanlığımızdır. Oradki insanların acil olarak ilaca, yiyeceğe, giyeceğe, yakacağa ihtiyacı var. Kaba güçle sorun çözme yöntemlerine karşı sevgiyi taşıyabiliriz. Hepinizden rica ediyorum, ellerimizi yüreklerimizi birleştirelim. İnsani yardım örgütlerini harekete geçirelim. Tarihte sizlerden adımları küçük ancak yürekleri büyüktü diye bahsedecek. Atılacak adımların İsrail'in saldırılarının bir an önce sona erdirecek güçlü bir vbaskıya dönüşmesini temenni ediyor. BM'nin ateşkes çağrılarına olumlu karşılık verilmesini istiyorum. Buradan Gazzeli kadınlara ve çocuklara seslenmek isityorum, asla yalnız değilsiniz, bizler hep yanınızda olduk ve yanınızda olacağız.

Sözlerime büyük Türk şairi Nazım Hikmet'in dizeleriyle son vermek istiyorum

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin,
şeker de yiyebilsinler."

HABERTÜRK