Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesince merkez Şahinbey ilçesinde  yaptırılan Engelsiz Yaşam Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bugün çok  anlamlı bir açılış için bir araya geldiklerini söyledi.

Gönül belediyeciliği anlayışlarının takdire şayan örneklerinden  birinin açılışını yaptıklarını ifade eden Erdoğan, Engelsiz Yaşam Merkezi'nin  Gaziantep halkının mutluluğunu artıracak hizmetler vereceğine inandığını  vurguladı. Erdoğan, merkezin sadece Gaziantep için değil Türkiye için de büyük  bir kazanım ve herkese örnek olacak bir tesis olduğunu aktararak şöyle devam  etti:

"Sürekli altını çizdiğimiz bir şey var. Bizim belediyelerimiz gönül  belediyeciliği yapıyorlar. Gönül belediyeciliği demek, vatandaşlarımıza kurum  kimliği ile yaklaşan bir merci olmaktan öte onlara adeta yakın akraba olmaktır. Herkesin dar zamanlarda gidecek bir adresi, çalacak bir kapısı olduğuna  güvenmesidir. Kimseye kendini bir köşede unutulmuş hissettirmemektir. Gönül  belediyeciliği, gönülleri kazanmak, gönülleri yapmak, gönülleri hoş tutmak  demektir. İnsan hayatının her alanına hizmet götüren, kırılgan noktaları sevgi,  iyi niyet ve samimiyetle kuvvetlendiren Gaziantep Büyükşehir Belediyemizi tebrik  ediyorum."

Gaziantep'te kayıtlı 109 bin 355 engelli olduğunu bildiren Erdoğan,  "Bunlardan yalnızca 10 bin 855'i çeşitli özel merkezlerden hizmet alıyor.  Hedefimiz, halihazırda destek alamayan engelli bireylerin, eğitim ve  rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak.  Bu hedefe eksiksiz  ulaşacağımızdan ve yüzlerde hiç eksilmeyecek tebessümler oluşturacağımızdan en  ufak bir kuşkum yok." dedi.

"BİZ TÜRKİYE OLARAK BÜYÜK BİR AİLEYİZ"

Erdoğan, merkezde her biri kendi alanında uzman profesyonellerin görev  yaptığına dikkati çekerek "Farklı engel gruplarına dahil vatandaşlarımız için  özel eğitim, fiziksel rehabilitasyon, psikolojik danışmanlık veriyorlar. Bununla birlikte engelli bireylerin ailelerine de destek oluyorlar. Eğitim ve seminerler  vermek suretiyle ailelerimizin karşılaştıkları güçlükleri ortadan kaldırmayı  amaçlıyorlar." diye konuştu.

"Biz Türkiye olarak büyük bir aileyiz" diyen Erdoğan,  "Vatandaşlarımızın dertleriyle dertleniyor, sorunlar çözüme kavuşunca mutluluk  duyuyoruz. Tüm bu icraatlar 'engelsiz kent Gaziantep' kimliği ile birebir  uyuşuyor. Tarihi mirası, kültürü ve mutfağı ile dünyanın sayılı güzelliklerinden  biri olan Gaziantep'in ruhuna da çok yakışıyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Son günlerde belediyelerin arka arkaya birbirinden modern ve  profesyonel merkezleri hizmete sunduğunu dile getirerek bunların hepsinin  engellilerin gerek sosyal yaşamda gerekse de meslek hayatında daha fazla yer  alması için yapıldığını anlattı.

Hükümetin 2002'den bu yana engellilerin yaşamın tüm alanlarında aktif  rol almaları için büyük icraatlar yaptığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"17 yılda 55 bine yakın engelli memur istihdam edildi. Özel sektörde  engelli kişilerin istihdam edilmesi için teşvikler başlatıldı.  Engelli memurlara istedikleri yere tayin hakkı verildi. 2012'den beri engelliler için tek ve  merkezi sınav yeri uygulaması başlatıldı. Bununla beraber engelli ailelerini  güçlendirmek için evde bakım aylığı ödemesi yürürlüğe kondu. Sanatta ve sporda daha çok yer almaları, hem kendilerini hem de ülkelerini temsil etmeleri için  imkanlar oluşturuldu. Şimdi buradan gerek kamu kurumlarının yetkililerine,  gerekse özel sektör yöneticilerine seslenmek istiyorum. Bugüne kadar yapılan gurur verici icraatlar ortada fakat biliyorsunuz ki bizim ruhumuzda yetinmek  değil hep daha iyisini hedeflemek var. İşi bir üst noktaya taşımak için engelli  bireyleri şartlar elverdiğince karar verici mekanizmalara da dahil etmeliyiz. Bu pozisyonlardaki sayıyı arttırırsak meselelere onların da bakış açısını dahil etmiş oluruz. Biliyoruz ki fiziksel engel insanın önündeki gerçek engel  değildir çünkü insan, yalnızca beden ve uzuvlardan ibaret değil."

"HAYATI ENGELLİLER VE ENGELSİZLER DİYE AYIRMAYALIM"

Vizyon sahibi olmak için gözlerin görmesinin şart olmadığına işaret  eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü vizyon zihin meselesidir. Cemil Meriç olmanın tek şartı vardır,  o da ilme aşık olmaktır.  Bilimsel çalışmalar yapmak için iki bacağımız üzerinde  durmak ön koşul değildir. Bildiğiniz gibi Stephen Hawking bilimsel çalışmalarını  tekerlekli sandalyesinin üzerinde yapmıştır.  Dünyanın kaderini değiştirecek bir  akım ortaya koymak için akıl eden bir kalpten başka hiçbir şeye ihtiyacımız  yoktur.  Engelli bireylerin içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmak için başka  bir şeye ihtiyacımız var. O da şehirleri ve ortak yaşam alanlarını tüm engel  gruplarını işin içine katarak tasarlamak.  Ortak yaşam alanlarındaki asansör  kapılarında, dakikalarca bekleyen engelli kardeşlerimizi görüyorsak işin ruhunu  özümseme noktasında eksiklerimiz var. Engelliler için yapılmış yürüme yollarının  üzerine araç park ediyorsak davranışlarımızı bir kez daha gözden geçirmeliyiz."

Engelli dostu kentlerin uygun mimariyle oluştuğu kadar, nezaketli  davranışlarla da oluşacağını vurgulayan Erdoğan, bu nedenle engelli vatandaşların  yaşamlarını kolaylaştırmada bilinçlendirme çalışmalarının da bir o kadar önemli  olduğunu anlattı.

Erdoğan, açılışı yapılan merkezin, engellilik konusunu dört duvarın  dışına taşıyıp bilinçlendirme çalışmaları yapacağı için de ayrıca memnun olduğunu  belirterek şunları kaydetti:

"Son olarak engellilik konusunda önemli bir konuya daha dikkatlerinizi  çekmek istiyorum.  Çocuklarımızın erken yaştan itibaren her türlü ayrımcılığa  karşı bağışıklıklarını artırmalıyız. Unutmayalım ki 'Eğer kusur varsa bakan  gözdedir.' Lütfen birbirimize baktığımızda bedenlerimizi değil, kalplerin  içindekini görmeye odaklanalım. Çocuklarımızı engel, cinsiyet, ırk, etnik köken  gibi farklılıklara karşı nötr kalacak şekilde yetiştirelim.  Kalplerine o kadar  çok sevgi yükleyelim ki ön yargılara yer kalmasın. Engelli engelsiz her  çocuğumuzu mutlaka bir araya getirecek faaliyetler gerçekleştirelim.  Oyunlarda,  sanat ve spor aktivitelerinde buluşsunlar, karma gruplar halinde ortak işler  yapsınlar. Hayatı engelliler ve engelsizler diye ayırmayalım, farklılıkları sevgi  ve hoşgörü ile lehimleyelim."

İşitme engelli çocukların İstiklal Marşı okuduğu, down sendromluların  mehter marşı çaldığı törenin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi  Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve diğer  ilgililer merkezin açılışı gerçekleştirdi.

Erdoğan ve beraberindeki bakanlar, daha sonra merkezde incelemelerde  bulundu.