Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyası kapsamında, 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye genelinde 468 bin 796 vatandaşın okur yazar hale geldiğini söyledi.

Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''Ana Kız Okuldayız Kampanyası 2. Değerlendirme Toplantısı''na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, 8 Ekim 2008'de başlattıkları ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyasının 2 yılı geride bıraktığını belirterek, 362 bini kadın olmak üzere yaklaşık yarım milyon insanın okuma yazma bilenler safına katılmış olmasının Türkiye'nin geleceği adına son derece heyecan verici bir gelişme olduğunu söyledi.

''İki yıl gibi kısa bir sürede, Türkiye genelinde 468 bin 796 vatandaşımız okur yazar hale geldi'' diyen Erdoğan, okuma yazma öğrenenlerin yaklaşık 170 bininin de ikinci kademe kurslara devam ettiğini, açık öğretim okullarına kayıt yaptırdıklarını, yeni bir takım haklar elde ettiklerini büyük bir memnuniyetle öğrendiğini ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Küçük fakat samimi bir adımın, bu kadar büyük ve etkileyici bir sonuca vesile olduğunu görmekten kendi adıma da büyük bir gurur duyduğumu ifade etmeliyim. Bir harf, bir kelime, bir cümle, bütün bir karanlığa son verebilir. Türkiye'nin her köşesinde, ziyaret ettiğim her ilde, bir okuma yazma kursuyla bir meslek edindirme kursuyla hayatı ciddi manada değişmiş nice kardeşimize şahit oldum. Umutsuzluğa düşmüş, çaresizliği kanıksamış, geleceğe ilişkin tüm hayalleri kaybolmuş nice hanım kardeşlerimizin, devam ettiği kurslar sayesinde hayata sıkı sıkı sarıldığına tanık oldum. Evlerin şenlendiğini, yuvaların ısındığını, hanelerin aydınlandığını gördüm.''

-''30 YILDIR NİCE ANNENİN HANESİNE ATEŞ, YÜREĞİNE KOR DÜŞÜYOR''-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yeni açılan üniversitelere kız çocuklarının da gönderildiğinin ve öğrencilerin yarıya yakınını kız öğrencilerin oluşturduğunu kaydeden Erdoğan, ''Türkiye değişti ve değişmeye devam ediyor. Türkiye gelecek adına son derece önemli adımları bugünden atıyor ve bugünden geleceğini şekillendiriyor'' dedi.

Üniversite okumuş çocuğun, aile içinde, mahallesinde, köyünde, ilinde çok daha farklı bir konuma sahip olacağını aktaran Erdoğan, ''Bu nesillerin var olduğu, bu nesillerin vazife aldığı bir Türkiye, eminim ki bugünkünden farklı bir Türkiye olacak. Şu son 30 yıldır Türkiye can alıcı, can yakıcı bir terör sorunuyla mücadele ediyor. 30 yıldır nice annenin hanesine ateş düşüyor, yüreğine kor düşüyor. Bütün annelerle birlikte bizim de aynı şekilde yüreğimiz sızlıyor, biz de aynı acıyı, aynı kaygıyı onlarla paylaşıyoruz'' diye konuştu.

Anne yüreğinin ne olduğunu iyi bildiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ancak şu soruları da sormak durumundayız. 'Eğer o çocuklara, bugünkü gibi okullar, derslikler inşa edilmiş olsaydı, bu manzara ortaya çıkar mıydı? O çocuklar için bugünkü gibi yurtlar, pansiyonlar inşa edilmiş olsaydı, o çocuklar okullara yönlendirilseydi bu tablo ortaya çıkar mıydı? Şu 78 üniversite, son 8 yılda değil de onun öncesinde açılmış olsaydı, bugün bizler bu acıyı yaşıyor olur muyduk? Yoksulluk eğitimin önünde bir mazeret olmaktan o zaman çıkarılsaydı, eğitim bugünkü kadar desteklenseydi, 40 bin can acaba bugün yaşıyor olamaz mıydı? Bırakınız gençleri, bırakınız çocukları, eğer kadınlara annelere el uzatılsaydı, o anneler bir harf öğretilseydi, o annelerin dünyası değişmez miydi, onlarla çocuklarının dünyası değişmez miydi?' Bugün atılan adımlar, bugün yürüttüğümüz bu kampanyalar eğer 20 yıl, 30 yıl önde hayata geçseydi, inanın bugün farklı bir Türkiye söz konusu olurdu.''

Erdoğan, böyle çok boyutlu sorunların yüzlerce sebebi olabileceğini, ancak istismar konularının azaltılması durumunda sorunların da hafifleyeceğini vurguladı. Hiçbir şey için geç olmadığını, 8 yılda çok şeyin değiştiğini ve değişmeye devam edeceğini belirten Erdoğan, ''Ben onun için bu eğitim mücadelesinin, hiç hız kesmeden yavaşlamadan devam ettirilmesini sizlerden rica ediyorum. Şu ana kadar okuma yazma kurslarından faydalanan kursiyer sayısı 868 bin 621'e ulaşmış durumda. Bunun ilk planda 1 milyona, ardından 2 milyona ulaşması için özveriyle çalışacağınıza yürekten inanıyorum'' dedi.

Okuma yazma öğrenenlere sertifikalarını veren Erdoğan, kursiyerlere küçük altın da hediye etti. Kursiyerler de halk eğitim merkezlerinde yapılan çeşitli objeleri, Emine Erdoğan'a armağan etti.

Emine Erdoğan ayrıca, kampanyada başarı ortalamasında ilk 5'a giren Rize, Çanakkale, Van, Yozgat ve Edirne'nin valilerine plaket de verdi.