Talebi olmadığı halde görev yeri HSYK kararnamesi ile değiştirilen YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kararnameye yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya ilişkin, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da dahil yaptıkları işlemleri çıkıp kamuoyu önünde açıklayamayanlar derhal görevlerinden çekilmelidirler” dedi.

YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, HSYK’nın atama kararnamesi öncesinde yayımlamış olduğu prensip kararlarında, “idari tasarrufla görev yeri değiştirilmesi istenenlerin de” 2011 atama kararnamesine dahil edileceklerini belirttiğini ifade etti. YARGI-SEN olarak bu durumun yargıda "vesayet ve hiyerarşi" yaratacağı, "tek tip bir yargı" ortaya çıkaracağını belirterek, HSYK’nın bu yola başvurmaması gerektiği yolunda 01 Haziran 2011 tarihinde basın açıklaması yapılarak bu görüşün HSYK’ya iletildiğini hatırlatan Eminağaoğlu, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bir liste vererek, 16 Yargıtay Cumhuriyet Savcısı’nın Ankara dışına atandığı ortaya çıkmıştır. Bu durum son derece vahim bir tablodur. Bu 16 kişinin ortak paydası nedir? Bunu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı kamuoyuna açıklamalıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, başsavcının kimliğine göre değil hukuka göre biçimlenir. Göreve başlayalı kaç gün olan Başsavcı bu kişilerin hukuksal işlemlerini ne zaman ne şekilde inceleyebilmiştir? Veya görevde kalanların işlemlerini ne zaman inceleyebilmiştir. Yargıtay’a yeni atanan savcıları ne şekilde tanıyabilmiştir?” dedi.

-“BU BİR VESAYETTİR”-

“Alınan bilgi ve durumların bu gibi listelerin Türkiye genelinden HSYK’ya ulaştığı ve HSYK’nın bu listeleri gözeterek işlem yaptığı yolunda olduğunu” belirten Eminağaoğlu, şöyle devam etti:

“Bu listeleri yapmayanlar ise yer değişikliğine muhatap olmuşlardır. Listeleme, yargıdaki fişlemedir.

Sıkıyönetim ve olağanüstü hal bölge komutanları, bölge dışına çıkartılması gereken kamu görevlileri hakkında hazırladıkları listeleri, ilgili kamu kurumlarına gönderdiklerinde, geçmişte o kamu görevlileri bulundukları bölge dışına çıkartılmışlardır.

Şimdi başsavcı ve komisyon başkanları, sıkıyönetim ve olağanüstü hal bölge komutanı durumuna sokulmuş, bu listeler ‘Hükümetin Siyasi Yargı Kanadı’ gibi hareket etmemesi gereken HSYK tarafından işlem görmüştür. Bu bir vesayettir. Bağımlı ve tek tip yargı yaratmaktır.”

-“SIKIYÖNETİM KOMUTANI GİBİ HAREKET EDEMEZLER”-

“Ortaya henüz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın listeleri çıkmıştır” diyen Eminağaoğlu, tüm listeler ortaya çıkması gerektiğini söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, 16 kişi için ortak paydayı açıklaması gerektiğini vurgulayan Eminağaoğlu, “Bu payda, hukuk içinde kalan bir işlem asla değildir. Liste hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, tüm başsavcı ve adalet komisyonu bir sıkıyönetim komutanı gibi hareket edemezler” dedi.

Eminağaoğlu, bu listelerle, liste kapsamındaki hiç kimsenin zan altında bırakılamayacağına dikkat çekerken, şunları kaydetti:

“Sıkıyönetim dönemleri tekrar yaşatılamaz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da dahil yaptıkları işlemleri çıkıp kamuoyu önünde açıklayamayanlar derhal görevlerinden çekilmelidirler.

Yargı bağımsızlığını korumak için YARGI-SEN üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. 22 Haziran 2011 Çarşamba günü saat 12.30’da tüm sivil örgütlerin katılımı ile bu konuda Ankara adliyesi önünde halka açık basın açıklaması yapılacaktır.”

ANKA