Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 60 TL"lik zammın torba yasa tasarısının yasalaşmasından sonra yansıtılacağını belirterek, “Şubat ayına geldiğinde kanun yetişirse bu ödeme yapılacak. Şubat ayında hem 60 TL"lik zamma ilişkin düzenlemeler hem Ocak ayında dair oluşan fark emeklilere verilecek” dedi.

Zararsız, Kurumu"nun 2010 yılı değerlendirmesini yaparak, 2011 yılı hedeflerini açıkladı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zararsız, emekli zamlarıyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:
“Geçen senede emeklilere de yapılan ilave artışın düzenlemesi Ocak ayında yürürlüğe giremediği için Ocak ayında normal TÜFE artışı yapılmıştı. Şubat ayında hem Ocak hem Şubat"taki fark ödenmişti. Aynı durum maalesef bu yıl da gerçekleşti. Biz TÜFE oranında artışı yapıp ödemeyi yaptık. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 60 TL"lik zammın torba yasa tasarısının yasalaşmasından sonra yansıtılacak. Şubat ayına geldiğinde kanun yetişirse bu ödeme yapılacak. Şubat ayında hem 60 TL"lik zamma ilişkin düzenlemeler hem Ocak ayında dair oluşan fark emeklilere verilecek.”

-SOSYAL DEVLET SOSYALİST DEVLET ANLAMINA GELMEZ-

Bir gazetecinin şeker hastalarının ölçüm çubuğunun SGK tarafından ödenmesiyle ilgili bir sorusuna SGK Başkanı Zararsız, “Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan bazı ödeme kuralları ve ödeme miktarlarına dair 2010 yılında Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunlardan bir tanesi şeker ölçüm çubukları diğeri ise işitme cihazları idi. Her strip için 0.55 kuruş öderken artık 50 kuruştan 70 kuruşa değişen ödemeler yapılacak” dedi. Sağlık Uygulama Tebliğ"i hazırlanıyorken piyasadaki en yüksek ve en düşük fiyatların tespit edildiğini belirten Zararsız, çalışmaları sadece kurum olarak yapmadıklarını, ortalamayı yakalamaya çalıştıklarını kaydetti. Zararsız, “Bu SGK"nın ödeyeceği rakamdır. Bunun üzerindeki bir satış fiyatı söz konusu olduğunda kişi cebinden karşılamak durumundadır. Sosyal devlet sosyalist devlet anlamına gelmez. Biz ortalama fiyatları ödemeye devam edeceğiz. Anayasamızda bu konuda sınırı çizmiştir” ifadelerini kullandı.

-ECZACILARA REÇETE BAŞI BİR BEDEL VERİLMESİ GİBİ BİR ÇALIŞMAMIZ YOK-

Bir gazetecinin, eczacıların ilaçtan hizmet bedeli alınması şeklindeki taleplerinin sorulması üzerine SKG Başkanı Zararsız, bu konunun eczacıların ilk kez gündeme getirdiği bir konu olmadığını belirterek, ilaç fiyatlarında son zamanlarda çok ciddi indirimler yaşanması sebebiyle eczacıların bu taleplerinin tetiklendiğini kaydetti. Eczacıların ilaç fiyatları azaldıkça kutu başına aldıkları miktarın azaldığını söyleyen Zararsız, “Bizim şu an itibariyle SGK olarak bu yönde bir çalışmamız bulunmuyor. 2011 içinde eczacıları bir meslek hakkı verilmesi, reçete başı veya kutu başı bir bedel verilmesi gibi çalışmamız söz konusu değil” dedi.

ANKA