Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2002'de 6 milyon 550 bin olan emekli sayısının bugün 10.2 milyona, ödenen yıllık maaşısın da 16.7 milyar liradan 105 milyar liraya çıktığını söyledi. Şimşek, "Yeni bir sosyal güvenlik reformuna ihtiyaç var" dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayında 6.7 milyar liraya ulaşan bütçe açığı konusunda 'acil bir durum' olmadığını ancak performansın iyi gitmediğini söyledi. Batman'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Şimşek, "Yıl sonu için hedeflediğimiz 21 milyar liralık bütçe açığını aşarız" dedi. Gerekçe olarak kamudaki memur sayısı ve artan emekli sayısını gösteren Şimşek şöyle devam etti:

Faruk Çelik hassaslaşıyor

"Kamu istihdamı, yani memur sayısı 2002'de 2.8 milyonmuş. Bugün 3.1 milyona çıkmış durumda. 2002'de 22 milyar lira olan yıllık personel giderimiz bu yılı 103.5 milyar lirayla geride bırakacak. Personel giderlerinin bütçedeki payı 2002'de yüzde 18.4'ken, bugün yüzde 28'i aşıyor. Gerçi bunları söylediğimde Çalışma Bakanımız Faruk Çelik biraz hassaslaşıyor ama 2002'de 6 milyon 550 bin olan emekli sayısı bugün 10.2 milyona çıkmış durumda. Emeklilere ödediğimiz yıllık maaş 2002'de toplam 16.7 milyar lirayken bu yıl 105 milyar liraya ulaşıyor. Kademeli yükseliş olduğu için şu anda 49 yaşında emekliliğe hak kazananlar var. Bu durumda Türkiye, yeni bir sosyal güvenlik reformuna ihtiyaç duyuyor."

İstisnalar kalkacak

Vergi kaçırmanın terörle eşdeğer olduğuna inanan Bakan Şimşek, yeni vergi taslağında değişik modelleri tartışmaya açacaklarını kaydetti. Verginin 75 milyonun hak ve hukukunu içerdiğini ifade eden Şimşek, "Yeni vergi paketi istisnaları ortadan kaldıracak" şeklinde konuştu.

Kiranın yarısı elden veriliyor

Bakan Şimşek, bazı ev sahiplerinin vergiyi daha düşük ödemek için "kiranın yarısı elden" yöntemine başvurduğunu belirlediklerini ifade etti. Şimşek, "Bazı sitelerden örnekler görüyoruz. Ev sahipleri vergiyi daha az ödemek için kiranın yarısını bankaya yatırtıyor. Kalan bölümünü elden istiyor. Kayıt dışı dediğimizde sadece mükellef olmayanları kayda almak gibi bir algı oluşuyor. İşte bu da kayıt dışı" şeklinde konuştu.

Özelleştirme gelirleri sapmayı artırdı

Maliye Bakanı Şimşek, 2012 bütçesinde en önemli sapmalardan birinin özelleştirme gelirlerinde yaşandığını vurguladı. Şimşek, "Biz 2012 bütçesini yaparken ihale süreçleri tamamlanmış, devirleri bekleyen 20 milyar liralık özelleştirme vardı. Temkinli davranıp buradan 2012 bütçesine yansıyabilecek gelirin 10.7 milyar lira olacağını öngördük. Türkiye'nin önde gelen grupları yüksek meblağlar verip ihalelerde öne geçtiler. Ancak, daha sonra birer ikişer teminatlarını yakıp, dağıtım bölgelerini devralmaktan vazgeçtiler. Aslında özelleştirme gelirinin doğrudan bütçeye alınmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Benzinden alınan vergi yüksek

Bakan Şimşek, akaryakıt üzerindeki ÖTV'nin maktu olduğunu aktardı. Şimşek şöyle devam etti:
"2009 sonundan beri hiç artırmadık. KDV ise oransal. Fiyat yükseldikçe akaryakıt üzerinden alınan KDV de artıyor. 2002 yılı petrolün varili 24-25 dolardı. 95 oktan benzinin litresi ise 1.63 liraydı. Bugün petrol 113 dolar. Ayrıca kur etkisi de var. Benzinin litresi ise 4.40 lira. 2002'de 100 liralık benzin aldığınızda 70.2 lirası vergiden oluşuyordu. Bugün 100 liralık benzinin içinde 60 lira vergi var. Yani, aslında vergide bir gerileme söz konusu. Ben de yüzde 60'lık oranı yüksek buluyorum. Ancak, şu anda bu oranı daha aşağı çekemeyiz."

Memurun maliyeti 4.7 milyar lira

Mehmet Şimşek, bütçede memur maaşı için yüzde 3+3 artış öngördüklerini ifade etti. Şimşek şunları söyledi: "Zaten bir aksilik çıkmazsa enflasyon bu yıl yüzde 6 olarak gerçekleşecek. Yani, öngörümüz gerçekçiydi. Ancak, memur maaş artışı yüzde 4+4 oldu. Bu, bütçeye 2 milyar lira ek yük getirdi. Bu yılın başında memurlarımıza geçen yılın enflasyonuna göre yapmamız gereken zammı da verdik. 2.7 milyar liralık ek yük de oradan oldu. Böylece buradan doğan ek yük 4.7 milyar lirayı buldu."

Eşit işe eşit ücretin yükü 18 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendi dönemlerinde alınan bazı kararların ortaya çıkardığı yükleri şöyle sıraladı:

* 2008 yılında kamuda 'eşit işe eşit ücret'e geçtik. Bunun bugüne kadarki ek yansıması 17.9 milyar liraya mal oldu.

* SGK'da işveren payında 2009'da indirim yaptık. O tarihten buyana 17.5 milyar lirayı işverenlerin yerine karşılamış olduk.

* 2007'de engelli vatandaşlarımızın evde bakımını üstlendik. Bugüne kadar 8 milyar liralık kaynağı oraya yönlendirdik.

* Engelli vatandaşlarımızın eğitimine ayırdığımız kaynak yine aynı dönemde 5.7 milyar lirayı buldu.

* Sokak aydınlatmalarını 2009'dan beri bütçeden karşılıyoruz. Bunun maliyeti şimdiye kadar 3.4 milyar liraya ulaştı.

* 2005'ten itibaren geçtiğimiz aile hekimliği uygulamasına o tarihten buyana 9.5 milyar lira kaynak aktarmış olduk.

Batman'da incelemelerin ardından eşi Esra Şimşek'le Tunceli'ye geçen Mehmet Şimşek, felçli Ali Kemal Torun ve ailesine yardımda bulundu.