Emekliler, intibak yasasının çıkarılması halinde geçmiş yıllara ait haklarından vazgeçecek. Bu teklifi Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e sunmaya hazırlanan emekliler, karşılıklı protokol imzalamak istiyor 
 
Teklif Hamdi Öz’den 
 
Söz konusu teklif, düşük emekli maaşını yükseltmek için açtığı davayı kazanan, ardından da anlaşmazlığı Anayasa Mahkemesi’ne kadar götüren İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği Genel Başkanı Hamdi Öz’den geldi. Teklifi sunmak için Çalışma Bakanı Faruk Çelik’ten randevu talebinde bulunacaklarını belirten Öz, Çelik’in "ustalık" döneminde emekliyi daha iyi anlayacağına inandıklarını söyledi. Öz, öneriyi şöyle anlattı: 
 
Protokol imzalayalım 
 
"Protokol imzalamak istiyoruz. Mahkemeye açtığımız davayı kazanırsak, geçmiş haklarımızın tümünden vazgeçmeye hazırız. Biz, geçmiş haklarımızdan feragat ettiğimiz taahhüdünü protokole yazacağız. Buna karşılık da Sayın Bakan’dan intibak yasasını çıkarması konusunda söz almak istiyoruz. Eğer anlaşma sağlarsak bizler yasanın çıktığı tarihten başlamak üzere emekli aylıklarımızda düzeltme yapılmasına razı olacağız." Açtıkları davanın Yargıtay’da devam ettiğini belirten Öz, olumsuz karar çıkarsa davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi. 
 
Aylıklardaki fark ortalama 300 TL
 
Yapılan hesaplamalara göre, çeşitli dönemlerde çıkarılan yasalar nedeniyle 5 farklı emekli grubunun arasındaki ortalama emekli aylığı farkı 300 TL’yi buluyor. Emekli maaşları arasındaki dengesizliğin giderilebilmesi için yaklaşık 6,5 milyon emekliye 13 ila 440 lira arasında iyileştirme yapılması gerekiyor ki, bu da SGK’ya toplamda yıllık 7,2 milyar liralık ek yük getiriyor. 
 
HABER: Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ