Takvim'in dün yayımladığı 'Asrın reformu' haberi gündeme bomba gibi düştü. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak büyük değişiklikleri yazdığımız haberin ardından, telefonlarımız kilitlendi. Kamu çalışanları yeni sistemin detaylarını öğrenmek için sorularını iletti. Bugün ve yarın reformun detaylarını aktarmaya devam edeceğiz. Sona yaklaşılan çalışma ile memurların özlük haklarından ücret sistemine kadar herşey yeniden belirleniyor. Dün detaylarını vermeye başladığımız yeni çalışmada, emeklilik düzenlemesi de yer alacak.

MAAŞLAR ZAMLANACAK

Yeni çalışmada ek gösterge tamamen kalkarken, bu durum memurların emeklilik sistemini de etkileyecek. Emeklilikte alınacak maaşlar tamamen memurların görev ücretlerine göre belirlenecek ve ödeme gruplarına göre yapılacak. Daha önce göstergelere göre belirlenen emeklilik şartları şimdi görev ücretlerine göre belirleneceği için başta yöneticiler olmak üzere memurların emekli olduklarında alacakları maaşlarda da artışlar meydana gelecek. Genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve şube müdürü gibi görevdeki memurlar emekli olduklarında şimdiki sistemden daha fazla ücret almış olacak. Memurlar arasındaki gösterge farklılıkları tamamen ücret grupları ile belirlenecek. Bu durum emekliliğe de yansıyacak.

YENİ NUMARA...

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nde büyük bir gizlilik içinde devam eden çalışma tamamlandığında TBMM yaz tatiline girmeden değişiklik hayata geçirilecek. Değişiklik tamamlandığında yıllardır konuşulan '657'ye tabi memur' tabiri de tarihe karışacak. Kanunun yeni bir numarası olacak. Böylece kamu personeli bu yeni numara ile anılacak.

Yeni sistemde çakılı olarak görev yapan başta sağlıkçılar olmak üzere birçok memur için de değişiklikler sözkonusu. Çoğunluğu sözleşmeli olarak görev yapan memurların, tek bir yerde çalışmaları bu sistem ile değişecek. Yeni sistemde memurların tayin şartları üzerinde de çalışmalar yürütülüyor.