Türkiye'de sanatçıya değer veren bir bakanlık olması lazım. Bir sanatçı olarak bu değeri görmüyorum. O yüzden de Günay'ı eleştiriyorum

Bir söyleşinizde, 'Ben hep bir kriz korkusuyla yaşıyorum' demişsiniz. Korkunuz ne?

Bunlar kendi içsel krizlerim. Hani insanların bazen ani iniş çıkışları olur ya... İşte öyle bir anı sahnede yaşamak korkusu kimi zaman oluyor bende. Bir sahne sanatçısının en çok istediği şey iyi gününde sahne almaktır. Her şeyin yolunda olmasıdır. Her zaman her şey iyi olabilir mi? Bu çok zor. Genco Erkal'ın çok beğendiğim bir sözü var: Öyle bir standardımız olmalı ki en kötü günümüzde bile onun altına düşmemeliyiz.

- Türkiye'de sanatçıya değer verilmediğini düşünüyorsunuz. Bu genel bir kanı mı yoksa şahsınıza özel bir uygulama olduğuna mı inanıyorsunuz?

Muhalif kişiliğim nedeniyle bir sürü konserim iptal edildi. 'İstanbul 2010' bunlardan biri. Ve bütün bunlar AK Parti döneminde yapıldı. Muhalif kişilik illaki muhalif sözler söylemeyi gerektirmiyor. Bazen yaptığınız eserler, sanat tarzınız bile birilerinin zevkine bakış açısına ters düşebiliyor. Sizi karşı tarafta ve kendilerinden farklı görebiliyorlar. İşte bu durumda yapabilecek fazla bir şey de kalmıyor maalesef...

BUNUN ADI İLKELLİK

- Sözünü ettiğiniz kişiler kim?

Mesela Kültür Bakanı Ertuğrul Günay. Sadece bir tane Fazıl Say var... Fazıl Say'ın işini yaptırmamak Kültür Bakanı Günay için karsa ne ala... Yani emekli olduğunda 'Fazıl Say'a işini yaptırmadım, konserini de iptal ettirdim' diye övünecekse evet bu yanına kar olarak kalacaktır. Bir insan illaki hükümet yanlısı olmak zorunda değil! Muhalefet yanlısı da olabilir, hatta hiçbirini sevmiyor da olabilir! Hükümet yanlısı değilsin diye böyle bir tavır almak çok ilkel bir şey. Bu kökünde ilkellik olan bir şey! Bunun adı siyaset falan değil, bunun adı sadece ilkelik. Türkiye'de devlet orkestralarına, sanata, sanatçıya değer veren bir bakanlık olması lazım. Ben bir sanatçı olarak bu değeri maalesef göremiyorum. Ve bu nedenle Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı eleştiriyorum. Sayın Günay bu eleştirime cevap verecektir umarım.

GERÇEKLERİ GÖRSÜN

- Nasıl bir cevap bekliyorsunuz?

Bu eleştirinin odak noktası Fazıl Say olarak görülmesin, bana yüklenilmesin tek isteğim bu. Ben sadece bir sanat insanı olarak önemli bir soruna işaret ediyorum. Şayet devlet orkestralarının bu sorunu görmezlikten gelinip 'Vay sen her şeye muhalifsin' diye yine karşı çıkılırsa, bu açık bir yaraya kurşun sıkmaktan başka bir şey olmayacak. Günay'ın sadece gerçekleri, gerçek sorunları görmesini istiyorum.

Başbakan Erdoğan'ın sanattan anlamasını beklemiyoruz zaten

- Türkiye'nin sanattan anladığı nedir sizce? Türk insanı neye sanat, sanatçı diyor?

Türkiye maalesef sanattan anlamıyor. Mesela Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gidip bir heykele ucube diyor ve arkasındaki güruh yıkılmasına karar veriyor. Bu sadece sanattan anlamayan bir siyasetçinin bakış açısını göstermez bizlere. Bu durum aynı zamanda Başbakan'ı destekleyen ve aynı şekilde sanattan anlamayan bir halkın olduğunu da gösterir. Dünyanın hiçbir yerinde bir politikacı gelip de böyle bir laf edemez ancak arkasında bir destek olursa bu şekilde konuşabilir ki maalesef o destek de var. Nitekim ucube heykel haberine yöneltilen yorumları okuduğumda 'Evet yıkılsın' diyen yorumlar çoğunluktaydı. Bu bir heykeltıraş için ne kadar acı bir şey.

Oysaki o heykel için ne kadar emek verilmiş.

- Türkler sanattan anlamıyor mu yani...

Türk halkı neden sanatla barışmıyor? Belki Batı özentisi olarak görüyo. Ama bu bir hastalık ve bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi lazım. Başbakan'ın sanattan anlamasını ve bir sanat eleştirmeni gibi yorum yapmasını beklemiyoruz zaten.

Küçümsediğim şey kötü müzik

- Türkiye'nin arabesk bir ülke olduğunu söylediniz ve bu açıklamanız Türkleri, özünü küçümseme olarak algılandı...

Türkiye'de yapılan müzik iyi bir müzik değil! Bu kültür gidişatı iyi bir gidişat değil! Bunun çözümlenmesi Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın yüzyıllık projeleri ile ancak olabilir. Küçümsediğim şey kültürümüz değil! Halk müziğimiz, sanat müziğimiz, klasik batı müziğimiz de değil! Küçümsediğim şey gerçekten kötü olan müzik. Bu esasında küçümsemek de değil dert odağı olarak görmek sadece.

akşam