Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sigortalıların emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında gelir dağılımı, yoksulluk ve açlık sınırlarını baz alan bir çalışmanın mevcut olmadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, emeklilerin durumunu Meclis gündemine taşıyarak, “Bakanlığınız emekli maaşları düzenlemeleri sürecinde gelir dağılımı, yoksulluk ve açlık sınırlarını baz alan bir çalışma yapmakta mıdır? TÜİK verilerine göre açlık, yoksulluk sınırı ile asgari ücretin altında maaş alan kaç emekli vatandaşımız vardır? Çok zor şartlarda hayatlarını idame ettiren emekli vatandaşlarımız ve asgari ücretle geçinmeye çalışan emekçilerimiz için tedavi katılım payını kaldırma yönünde bir çalışma yapacak mısınız?” diye sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Çalışma Bakanı, “Sigortalıların emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında gelir dağılımı, yoksulluk ve açlık sınırlarını baz alan bir çalışma mevcut değildir” dedi.

"Gereksiz kullanımı azaltma"
Çalışma Bakanı, 5510 sayılı kanunda katılım paylarında bazı sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançları, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak yüzde 10 ila yüzde 20 oranları arasında olmak üzere kurumca belirleneceği hükmünün öngörüldüğünü kaydetti.
Çalışma Bakanı, Kurum Sağlık Uygulama Tebliğine göre, emekli olup olmadığına bakılmaksızın tüm genel sağlık sigortalılarından, sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla, kurumca belirlenen kronik hastalıklarda ilaç katılım payı ve kişilerin bu hastalıkları ile ilgili branştaki ayaktan muayenelerinde muayene katılım payının alınmadığını söyledi.