Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışanlardan toplayacağı prim gelirleri ise 97.2 milyar lirada kalacak. Prim gelirleri maaş ödemelerinin altında kalınca sağlık giderleri de eklendiğinde sosyal güvenlik açığı bu yıl 25.4 milyar liraya ulaşacak.

Geçen yıl 92 milyar lira emekli maaşı ödeyen devletin, 10 milyona yaklaşan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine 2012 yılında ödeyeceği emekli aylığı tutarı kayıtlara geçti. 8 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 6,79 oranında zam yapıldı. 1 milyon 900 bin memur emeklisi ise kamu çalışanlarıyla toplu sözleşmenin imzalanmasını bekliyor. Yapılacak zamlar ve emekliler kervanına yenilerinin eklenmesiyle Türkiye'de verilecek tutarlar 104 milyar lira olarak Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylandı. Avrupa'daki ekonomik kriz sebebiyle emekli maaşlarının düşürülmesi, maaşlara ek vergi getirilmesi uygulamalarına gidilirken, SGK'nın kasasından her ay emeklilere ortalama 8-8,5 milyar lira ödeme yapılacak.

• İNTİBAK ZAMLARI 2013 OCAK AYINDA
İntibak zammı müjdesiyle 2012 yılına giren emeklilerin bu beklentisi ise 2013 Ocak ayında karşılanacak. 2 milyon 743 bin emekliyi ilgilendiren İntibak Yasası'nda refah payı yüzde 75 belirlendiği için 1 milyon 913 bin emekli intibak farkı alacak. 10 ile 322 lira arasında değişen artışlardan çalışma süresi ve sigorta prim miktarına rağmen en çok mağdur olanlar 100 ile 322 lira arasında fark alacak. 1 milyon 500 bin emeklinin 100 liradan fazla zam alacağı tespit edilirken, 413 bin emeklinin maaşlarına 10 ile 100 lira arasında intibak farkı yatırılacak.

• BANKALAR EMEKLİNİN PEŞİNE DÜŞTÜ
Bu arada emekliye yatırılacak 104 milyar lira ve ardından 2,5 milyar liralık intibak farkı bankaların iştahını kabarttı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilere her ay yatırdığı 7,5 milyar liradan pay almak isteyen bankalar emeklileri takibe aldı. Emekliye promosyon ödemeye yanaşmayan bankalar paraları repoda işletmek için hem reklamlarla, hem de emeklilere telefon edip, 'maaşını bizden çek' talebinde bulunuyor. SGK'nın 2009 yılında yaptığı protokolle emekliler maaşlarını istedikleri bankadan alma hakkına sahip bulunuyor. 10 milyon kişiyle 132 ülkenin nüfusunu geride bırakan emekliler maaşlarını PTT dahil 22 bankadan çekebiliyor. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1 ile 5'i arasında alırken, eski işçi emeklileri ayın 15-19'uncu günü bankadan çekebiliyor. Devlet SSK emeklilerinin büyük çoğunluğunun maaşını sigorta tahsis numaralarının son iki numarasına göre her ayın 20-25'inci günü yatırıyor. Esnaf emeklileri ise 25 ile 28'i arasındaki günlerde maaşlarını çekiyor. Bağ-Kur'lularla son bulan maaş yatırma bir ayın geneline yayılmış oluyor. Bankalar bir ay boyunca sürekli hareketli olan emekli hesaplarına yatırılan paraları repoda işletmek amacıyla emeklilerden 'gelin maaşınızı bizden alın kampanyaları' düzenliyor.
sicakgundem.com