Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), torba yasa ile yeniden yapılandırılan prim borçlarıyla ilgili, sigortalı ve işverenlere ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla Ziraat Bankası ile işbirliği protokolü imzalandığını açıkladı.

Şubat ayında yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması ile İlgili Kanun uyarınca, SGK'ya prim borcu olan sigortalı ve işverenlerin 31 Aralık 2010 öncesine ait ana para borçlarının taksitlendirmesi imkanı tanınmıştı.

SGK Başkanı Emin Zararsız, 7 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, SGK'ya 3.8 milyon kişinin prim borcu olduğunu açıklamış ve imzalanan protokolle ilgili, "Çok sayıda banka ile görüşme yaptık; tek bankayla yapılanmanın daha avantajlı olacağına karar verdik; isteyenler Ziraat Bankası'ndan yapılandırma kredisi çekebilecek" diye konuşmuştu.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 60 aya kadar vade seçenekleri ile yüzde 0.79 faiz oranıyla kullanılabilecek krediden sigortalılar ve işverenlerin yanı sıra, prim borcundan dolayı emekli olamayan, kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarlar ve çiftçiler de herhangi bir teminat göstermeden faydalanarak emekli olabilecek.

Açıklamada, kredi kullanarak prim borcunu ödeyen sigortalılara emekli aylıklarının bağlanacağı ve kredi borcunun Ziraat Bankası tarafından emekli aylığından taksitler halinde tahsil edileceği bilgisi yer aldı.

Ziraat Bankası'ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, herhangi bir limit gözetmeksizin borcun tamamına kadar kredi kullanılabilecek. Borç yapılandırmadan faydalanmak için başvuru süresi 2 Mayıs'ta doluyor.