12 Mart 1971 muhtırası sonrası TSK'dan re'sen emekli edilen subaylara “kıdemli albay emeklisi maaşı” alma hakkı tanınması için, kendisi de İzmir Hava Lisesi'nde öğrenciyken hukuk okumak için askeri okulu bırakan CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı tarafından hummalı bir çalışma yapılıyor. Baratalı'nın hazırladığı kanun teklifine göre; 12 Mart 1971-26 Ocak 1974 tarihleri arasında re'sen emekliye sevk edilen subay, astsubay ve askeri memurlara “albay” rütbesinden emekli maaşı bağlanacak.

TASARIYA EKLENECEK

CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı tarafından verilen 12 Mart mağdurlarının haklarının iadesine ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na eklenerek kabul edilirse, 12 Mart'ta mağdur olan subay ve askeri memurlar terfi ederek, “albay” rütbesinde emekli olma hakkına kavuşacaklar. İade-i itibar niteliğindeki yasal düzenleme bu şekilde yapıldığında, 12 Mart mağdurlarından gazeteci Ali Kırca “albay”

rütbesinden emekli maaşı almaya hak kazanacak. Ayrıca CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Atilla Özsever, Ömer Laçiner, Sarp Kuray, Ömer Gürcan gibi yaklaşık 300 kişi, söz konusu düzenleme gerçekleştiğinde “albay” rütbesi elde edecek.

SÖYLEYECEK YENİ BİR SÖZÜM YOK

Ali Kırca ise sekreteri aracılığıyla verdiği bilgide, “Bu konuya ekleyecek yeni bir sözüm yok” dedi. Teklifin sahibi CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ise bu teklifi geçen dönem verdiğini, görüşülemediği için kadük olduğunu ve bu dönem teklifi yenilediğini belirterek, Sosyal Güvenlik Yasası'na eklenmesini beklediğini söyledi. Baratalı,

konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay nezdinde bir sorun çıkmayacağını umduğunu söyledi.

600 KİŞİ YARARLANACAK

Bülent Baratalı, yaklaşık 600 kişinin bu yasa teklifinden yararlanabileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Kıdemli albay rütbesini esas alarak 1. derecenin 4. kademesinden intibaklarının yapılmasını öngörüyoruz. 30 yılını tamamlamayanlar, eksik süreyi borçlanacaklar. Bu borçlanma da emekli aylıklarından yüzde 10 kesilecek. Başka kurumlardan emekli olanlar da 30 yılı tamamlayacak tarzda borçlanıp intibakları yapılacak.”


Biz artık hür generaliz

12 Mart mağduru subaylardan Ömer Gürcan, “Bizler artık hür gene-raliz, albaylıkta işimiz yok. Bu yapılanlar, yaşanılan mağduriyeti ha-fifletmez” diye konuştu. Sarp Kuray ise “O dönemde yapılan şeylerle Türkiye'nin geleceği yok edildi. Ortada düşünülmesi gereken çok şey var. Ama bizim isteğimiz şey albaylık filan değil, yaşanılanların bir daha yaşanmaması ve bu durumun düzeltilmesidir” dedi.


Yenişafak