Medvedev başbakanlığa dönecek. “Taçsız Çar” lakabı takılan Putin ise dünkü kongrede parti listesine tek aleyhte oyu veren delegenin peşine düştü, “Kim o muhalif” diye sordu.

RUSYA’da bir yıldır sorulan, “2012’deki devlet başkanlığı seçimlerinde Vladimir Putin mi, yoksa Dmitriy Medvedev mi aday olacak” sorusu, özellikle iş dünyasından belirsizliği eleştiren seslerin yükselmesinin ardından dün yanıtlandı. Ülkenin “tandem” diye anılan iki lideri, Birlik Rusya Partisi’nin dünkü kongresinde bir araya geldi. Birlik Rusya Partisi’nin kongresinde kürsüsüne çıkan Başbakan Putin şöyle konuştu:
“Ülkemiz için önemli olan kimin hangi koltukta oturduğu değil, ülkemiz için ne gibi faydalı işler yaptığımızdır. Daha da önemlisi ise halkımızın yapılan bu işlere nasıl bir not verdiğidir. Bu amaca hizmet ederek son yılların geleneğini bozmadan görev başındaki Devlet Başkanımız Dmitriy Anatoliyeviç Medvedev’e önümüzdeki Aralık ayında yapılacak parlamento seçimlerinde partimizin liste başı adayı olmasını teklif ediyorum.”
2024’e kadar iktidar
Ardından Medvedev kürsüye çıktı ve sakin bir ifadeyle, “Çok düşündük. Kararımızı açıklıyorum. Partimiz 2012 martında devlet başkanlığına tek aday olarak Putin’i gösterecek. Ben de hükümette aktif siyasete devam edeceğim” dedi. Medvedev, 2008 yılında Putin’den Kremlin koltuğunu emaneten aldıktan hemen sonra, Rusya anayasasında önemli bir değişiklik yaparak, 2012 yılından itibaren seçilecek yeni Rusya Devlet Başkanının kendisi gibi 4 yıl değil, 6 yıl görev başında kalmasını yasallaştırmıştı. Böylece önümüzdeki seçimlerde 59 yaşındaki peşpeşe iki 6 yıllık dönemle 71 yaşına kadar (2024) Rusya’yı yönetebilecek. 2000 yıldan beri fiilen iktidarda olan Putin, bu nedenle “Taçsız Çar” diye anılıyor.

O adam yüzünü göstersin

İktidar partisinin 639 delegesinin katıldığı kongrede, Medvedev’in başbakan adayı olarak listebaşı olduğu parti listesi için 583 delege oy kullandı. 582 delege listeyi onaylarken, hiç kimse çekimser kalmadı. Putin ise tek aleyhte oyu veren delegenin peşine düştü. Oylamanın ardından mikrofonu alan Putin, “Kim o insan? Kim o muhalif” diye sordu. Delegeler arasında kimsenin elini kaldırmaması üzerine sinirlenen Putin, “Çok kötü. Yüzünü göstermeliydi” dedi. Rusya’daki son güçlü muhalefet hareketi de geçen hafta muhalif oligarkh Mihail Prohorov’un Kremlin’in ayakoyunlarını gerekçe gösterip yarıştan çekilmesiyle sönmüştü.

Vladimir Putin

58 yaşında. Leningrad (St. Petersburg) doğumlu. Eski KGB ajanı ve siyasi danışman. Lyudmila Putina ile evli. Motosiklet tutkunu ve judo üstadı.

Dmitriy Medvedev

46 yaşında. O da Leningrad doğumlu. Avukat ve kamu görevlisi kökenli. Svetlana Medvedeva ile evli. İngiliz hard rock müziği tutkunu ve iyi bir yüzücü.