KULLANIMIN NEREDEYSE 2 KATI PARA ÖDÜYORUZ

Gelin fatura detaylarımıza bir göz atalım. İşte faturalarımızı oluşturan bedellerin fatura toplamına göre oranları. Birim enerji : %53,1, Vergi : %17, Diğer bedeller : %29,4. Örnekteki faturadan da anlaşılacağı üzere 75,22 TL olan enerji tüketimi rakamı, 134,00 TL’ye ulaşmıştır. Fatura kullanım bedelinin neredeyse iki katına ulaşıyor… 2016 itibariyle "Dağıtım Bedeli" başlığı içinde yer almaya başlayan, Kayıp / Kaçak Bedeli ayrıca faturalarda gizlenerek tahsil edilmeye devam ediliyor!

TÜM KAYIPLARIN BEDELİ VATANDAŞA

Kayıp / Kaçak Bedeli elektrik sistemindeki tüm kayıpların bedeli anlamına gelmektedir. Bu kayıplar iletim ve dağıtım sürecindeki kayıpları ve kaçak elektrik kullanımı sonucu ortaya çıkan farklardır. Kayıp / Kaçak bedeli tüketiciler tarafından fazlası ile itiraz edilebilir bir kalem olduğundan ayrı bir bedel olarak faturalarda gösterilmese de fiyatları etkilemektedir. Kayıp / Kaçak bedeli mesken, ticarethane ve sanayi dahil tüm tüketicilere yansıtılır.

YARGITAY “HUKUKA AYKIRI” DEMİŞTİ

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2014’te verdiği kararla, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Yargıtay gerekçesinde, “Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından ‘’hır sızlanmak’’ suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır” denilmişti.

TBMM’DE DÜZENLEME YAPTILAR

Kurulun bu kararından sonra birçok abone, kayıp kaçak bedeli altında elektrik faturası ile ödediği rakamları geri almak için dava açtı. Ancak 2016 yılı Haziran ayında TBMM’de kabul edilen 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla kayıp kaçak bedelinin faturaya yansıtılabileceği ve bunun mevcut yargılamaları da kapsayacağı hükmü getirilmişti.