Holding şirketlerinin 2011 yılı performansı ve yeni yıl hedefleriyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Zaim, 2011'in grup için parlak bir yıl olarak geçtiğini, yüzde 20 olarak hedeflenen büyümenin yüzde 25 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Zaim, grup olarak akü konusunda, endüstriyel akü fabrikasını devreye soktuklarını, jantta da yeni yatırıma başladıklarını kaydederek, bu yatırımların kısa vadede dönüşünü almaya başlayacaklarını, grubun çalışan sayısının ise 2 binden 2 bin 400'e çıkarılacağını dile getirdi.

Grup olarak 2012 yılı için yüzde 15 büyüme hedefi öngördüklerini, yaptıkları ihracatla ülkenin cari açık sorununun çözümü konusunda aktif rol üstlendiklerini ifade eden Zaim, Avrupa'daki ekonomik durgunluğun iş hacminde bir miktar durgunluğa sebep olabileceğini, ancak karamsar olmadıklarını söyledi.

Zaim, 2012 için yatırımları durdurmadıklarını, ama geri dönüşü çok hızlı olacak yatırımlara ağırlık verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Sıkı para politikası uyguluyoruz, nakit akışlarını ve stokları çok dikkatli izliyoruz. Dış bağımlılığımızı, borçlarımızı azaltıyoruz, sermayelerimizi artıracağız. Tüm tedbirleri aldık. Felaket beklediğimiz anlamına gelmiyor ama 2012'ye risklerimizi boşaltarak giriyoruz.

Avrupa'da üretimde bir miktar daralma olacak, ama Avrupa gelişmekte olan ülkeler için üretmeye devam edecek. Biz ürünlerimizi BMV'ye, Mercedes'e satıyoruz. Onlar Rusya, Çin gibi yükselen ekonomilere satıyor. Geçen yıl da 'bu krizde nasıl satış yaptık' diye merak edip araştırdık. Bunun altında, bu gerçek çıktı. Gelişen ekonomilerden gelen taleplerin önümüzdeki sene de durgunluğu hafifletmesini bekliyoruz.''

Krize rağmen ortakları Hayes Lemmerz ile birlikte Türkiye'deki ikinci jant tesisinin temelini attıklarını, Türkiye'nin, Hayes Lemmerz'in yatırımlarını en hızlı artırdığı ülke haline geldiğini dile getiren Zaim, bu yatırımların, kriz ortamında yön arayan yabancı sermaye için cazip bir örnek oluşturduğunu, Türkiye ekonomisine olan güveni de artırdığını söyledi.

-''Elektrikli otomobile hazırız''-
Zaim, İnci Akü'nün, sektöründeki tek ARGE merkezine sahip şirket olduğuna işaret ederek, merkezin, alanında yeni bilgi üretiminde dünya çapında başarılar elde ettiğini belirtti.

Grubun 10 yıl önce bilgiyi satın almayı tercih ettiğini, ancak bugün ARGE merkezinde ürettikleri bilgiyle katma değeri yaratmayı başardığını dile getiren Zaim, TÜBİTAK ve üniversitelerle elele vererek akü teknolojisinde dünyada hiç kullanılmayan teknikleri geliştirdiklerini söyledi.

Zaim, ARGE merkezinde elektrikli otomobil, tekne ve forklift gibi araçlar konusunda daha yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü teknolojiler geliştirme çabası içinde olduklarını ifade ederek, dünyada da yeni gelişen bu teknolojide geleceğin hangi yöne doğru evrileceğini anlayabilmek için önde gelen araştırma şirketleriyle çalıştıklarını belirtti.

Bu kapsamda Türkiye'de TÜBİTAK MAM bünyesinde Ford ile birlikte nikel kadmiyum teknolojisiyle elektrikli otomobilin denemelerini yaptıklarını, şu anda lityum iyon teknolojisi üzerinde çalıştıklarını ve çeşitli ürünleri denediklerini kaydeden Zaim, ''Bir yandan ARGE merkezimiz bu teknolojileri geliştirmek için yoğun çaba sarf ederken, diğer yandan bu alanda dünyanın nereye gittiğini görmeye çalışıyoruz. Şu anda üretime geçebilecek durumdayız. Türkiye'de elektrikli araç üretilirse ve bize sipariş gelirse biz hazırız'' dedi.

Grubu, gelecekte enerjinin depolanması sektörüne konumlanmak istediklerini belirten Zaim, fosil yakıtların tükenmeye başlaması, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi etkenlerin yenilenebilir kaynaklarını ön plana çıkardığını söyledi.

Zaim, yeni üretime aldıkları endüstriyel akü fabrikasında farklı ihtiyaçlara yönelik üretimler yaptıklarını kaydederek, İnci Akü'nün yakın gelecekte ARGE faaliyetleriyle tüm dünyaya bu konuda farklı çözümler sunabilecek noktaya geleceği iddiasında bulundu.

Türkiye'nin, güneşin ve rüzgarın bol olduğu bir ülke olmasına rağmen bunları kullanamamasına üzüldüğünü ifade eden Zaim, ''Yenilenebilir enerjiyi hayatın içine sokacağız. Bunun teknolojilerini geliştiriyoruz. Şimdilik çok maliyetli konular ama gelecekte maliyetler düşecek. Türkiye'nin enerji depolama konusunda bir marka haline gelmesini umut ediyoruz. Bunun ilk adımlarını atıyoruz'' diye konuştu.

-Janttaki ''Made in Turkey'' markası-
Zaim, dünya jant üretimindeki konumlarını gelecekte yenilenebilir enerjiye taşıyacaklarını ifade ederek, ''Dünyada artık jant dendi mi Ege Bölgesi akla geliyor. Bu konuda bir 'Made in Turkey' markası yarattık. Dünyanın neresinde olursa olsun, birisi jant satın alacağı zaman 'Türkiye'den fiyat aldınız mı' deniyor. Bu durum gelecekte akü ve enerji depolamada da olacak. Buna inanıyoruz''

Meral İnci Zaim, grup olarak yabancı ortaklıklara kapılarının her zaman açık olduğunu, ancak ortaklarının kurumsal şirketler olmasına büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.