Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) yeniden yapılandırılmasıyla oluşan 20 elektrik dağıtım şirketi, 1 Ocak 2009 yılından itibaren uygulanacak elektrik tarifeleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurdu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dağıtım şirketleri yeni dönemde uygulanacak elektrik tarifeleri için herhangi bir zam veya indirim istemedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, dağıtım şirketlerinin 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere uygulayacakları tarife önerilerini yarınki toplantısında görüşerek karara bağlayacak.

Şirketlerin herhangi bir artış talebinde bulunmaması zam yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Yarın toplanacak Kurul'un yeni tarifeleri, Enerji KİT'lerinin uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması Usul ve Esasları ile Hazine Müsteşarlığının Maliyet Bazlı Mekanizmasının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi çerçevesinde, ''dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketinden (TETAŞ) alış fiyatları, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve portföylerinden satın alınan enerji fiyatları ve Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) yani serbest piyasada oluşan elektrik fiyatının maliyetini'' dikkate alarak her abone grubu için değerlendirecek.

Elektrik fiyatlarında 5 yıl fiyat artırımı yapılmazken, ilk artırım konutlarda yüzde 19,5, sanayide yüzde 14,2 olmak üzere bu yılın başında (1 Ocak 2008 tarihinde) yapılmıştı. 1 Temmuz 2008 tarihinde konutlara yüzde 20,99, sanayiye yüzde 21,56, 1 Ekim 2008 tarihinde de konutlarda yüzde 9,07, sanayide yüzde 6,64 zam yapılmıştı.