Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin açıklamasında, EPDK kararıyla, tüketicinin elektrik faturasından tam 9 ayrı kalem bedel alınması nedeniyle faturaya yansıyan ek yükün oranının yüzde 81,3 olduğunu belirterek tüketici vicdanında mahkum edilmiş bu insafsız uygulamaya hemen son verilmesini istedi.
 
Basına ve Kamuoyuna;
Kamuoyunda, Kayıp/kaçak bedeli uygulaması, tüketicinin bilgisi olmadan elektrik sayaçlarının değiştirilmesi ve sayaç bedelinin tek yanlı olarak belirlenip tüketiciden tahsil edilmesi tartışmaları devam ederken,  Elektrik kullanımından kaynaklı ortaya çıkan haksız ve hukuksuz uygulamaların sonu gelmiyor.                   
 
Tüketiciler Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) kararları elektrik dağıtım şirketlerinin uygulamalarıyla neredeyse tükettikleri elektrik bedeli kadar faturalarına yansıtılan ek yükü ödemek zorunda kalıyorlar.
 
Tüketicinin elektrik faturasına yansıtılan ek yükün oranı yüzde 81,3 olup, Türkiye genelinde var olan toplam 28 milyon elektrik abonesi tüketiciden KDV ile birlikte 9 ayrı kalemde bu bedellerin tahsil edilmesi, aynı zamanda yaratılan haksız kazancın boyutunu da göstermektedir.
 
Bu nedenle de bir tüketicinin elektrik faturasına yansıtılarak alınan kalemlere baktığımızda;
 
Enerji Tüketim             : 144  KW/S
Enerji Tüketim Tutarı :  23,12  TL
 
K/K Bedeli                     :   4,06  TL
Per. Sat. Hiz. Bedeli      :   0,52  TL
Say. Okuma Bedeli       :   0,15  TL
İle. Sis. Kul. Bedeli        :   1,04  TL
Dağıtım Bedeli             :   4,72  TL
Enerji Fonu                   :    0,24  TL
TRT  Payı                      :   0,47  TL
Elektrik Tük. Vergisi     :   1,18  TL
Ek Yük                           :  12,38  TL
Toplam Tutar              :  35,50  TL
KDV                              :    6,40  TL
Fatura Toplam Tutarı :  41,90  TL    Olduğunu görüyoruz.
 
Tüketicilerden değişik isimler altında haksız olarak alınan kalemlerin her birinden ayrıca KDV alınması da bir başka haksız ve hukuksuz uygulamayı ortaya koymaktadır.                                                                             
 
Bu uygulamadaki kalemlerden birçoğunun Enerji Dağıtım Şirketlerinin talebiyle, Enerji Bakanlığının bilgisi dahilinde, Tüketiciler Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun  (EPDK)  kararlarıyla tüketicilere yansıtıldığını biliyoruz.
 
28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK kararıyla belirlenen ve önceki yıllarda Perakende Enerji Satış bedeli içerisinde olduğu ifade edilen kayıp/kaçak bedeli ile sayaç okuma bedelinin tüketicilerin faturasında elektrik kullanım bedelinden ayrı gösterilmesi uygulamasına, Ocak/2011 tarihinde başlanılmıştır. Yıllardır bu gizli uygulama ile tüketicilerin haberi olmadan faturalarına haksız kazançlar yansıtılmış olup, bu bedellerin faturada ayrı gösterilmesi uygulamasıyla, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre de “hizmet verenin hile ve/veya ağır kusuru ile gizlenmiş ayıplı hizmetini” ortaya çıkarmıştır. Bir başka deyimle takke düşmüş kel görünmüştür.
 
Giderek artan bir oranda özel şirketler eliyle yaptırılan elektrik dağıtım işlemleri, yapılan işin  Kamusal bir hizmet olduğu gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. 
 
Bu uygulama Anayasanın 5. Maddesinde belirtilen sosyal devlet anlayışına, yine Anayasanın 172. Maddesinde belirtilen “Devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır”  hükmüne ve, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç 1., 4/A maddelerine aykırı haksız bir durum oluşturduğu gibi, aynı zamanda  Evrensel Tüketici Haklarından tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkı ilkelerini de ortadan kaldırmaktadır.
 
Tüketici yurttaşların sırtına yüklenen bu yükün sorumluları olan, Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu  (EPDK) ve Enerji Dağıtım Şirketlerinin yetililerine sesleniyoruz,  bugün alınan 9 kaleme, yarın kaç kalem daha ekleneceği belli olmayan ve tüketici vicdanında mahkum edilmiş bu haksız/insafsız uygulamaya hemen son vererek, hizmet ayıplarını derhal ortadan kaldırınız.
 
Aksi durumda tüketici yurttaşların başlattığı hukuk mücadelesi artarak devam edecektir. (GAZETEPORT)