Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1991 yılı Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak Aydın-Denizli-Muğla illerini kapsayan elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkının AYDEM A.Ş"ye verilmesine yönelik Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı, Uygulama ve Tadil Sözleştirmeleri"nin iptali için Danıştay"a dava açtı. Düzenlediği basın toplantısıyla davanın açıldığını duyuran EMO Aydın Şube Başkan Yardımcısı Orhan Arslan, konunun takipçisi olduklarını ifade etti. Mimar ve Mühendisler Odası Aydın Şubesi"nde düzenlenen toplantıya Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESMS) Aydın Şube Başkanı Celaleddin Çakmak ve EMO Aydın Şubesi üyesi elektrik mühendisleri katıldı.
ÖYK kararına dayanılarak imzalanan sözleşmelerin hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay"a dava açtıklarını açıklayan EMO Aydın Şube Başkan Yardımcısı Orhan Arslan, şirketin 8 Nisan 2008 tarihinde lisans başvuru yapmasıyla işletme hakkı devir sözleşmesi kapsamında bazı çalışmalar yapıldığının anlaşıldığını söyledi. Bu konuda ÖYK"nin yetkisi olmayan bir konuda karar aldığını iddia eden Arslan, hazırladıkları dava dilekçesinde Danıştay ve Anayasa Mahkemesi"nin 3096 sayılı yasa çerçevesinde yapılan görevlendirmelerin kamu hizmeti imtiyazı olduğu ve ancak imtiyaz sözleşmesiyle bu hizmetlerin devredilebileceğine ilişkin kararını anımsattıklarını ifade etti. AYDEM A.Ş ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında 20 Eylül 2000 tarihinde imzalanan imtiyaz sözleşmesinin 8 Temmuz 2007 tarihli tadil sözleşmesiyle imtiyaz olmaktan çıkarılarak “uygulama sözleşmesi” yapıldığına dikkat çeken Arslan, “İmtiyazın uygulama adı altında özel hukuk sözleşmesi olarak düzenlenmesi başta Anayasa olmak üzere 3096 sayılı yasa ve 4628 sayılı yasanın hükümlerine uygun değildir. ÖYK kararıyla da bu durumun onaylanmasının açıkça hukuka aykırı olduğu, bu nedenle söz konusu uygulama ve tadil sözleşmelerinin iptali gerekiyor” dedi.
Yapılan görevlendirmenin her hangi bir ihaleye dayanmadığı ve görevlendirme sırasında rekabet ortamının oluşturulmadığını savunan Arslan, ilgili şirket tarafından yapılan fizibilite çalışmasının 1991 yılı koşullarını yansıtmadığını beyan etti. Çalışmanın serbest piyasa kurallarına da uymadığını ileri süren Arslan, şöyle konuştu: “Yasayla belirlenmiş olan tarife yapısına yönelik ilkelere ve tüketicinin korunmasına yönelik mevzuat hükümlerine aykırı olarak, işletme hakkı devir bedelinin finansman maliyetiyle birlikte tarifelere yansıtılacak olması açıkça hukuka ve kamu yararına aykırıdır”