“Türkiye enerjisi kıt bir ülke ve enerji fiyatlarının bu kıtlığı yansıtması lazım” diyen Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kilci, “Elektriği olması gerekenin çok altında fiyata satarsanız verimlilik sağlayamazsınız. Verimlilik için ampulü dağıtıp binlerce liralık maliyete katlanırken, insanlar sigara içsin diye havayı elektrikle ısıtıyoruz” diye konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye"nin enerjisi kıt bir ülke olduğunu ve enerji fiyatlarının da bu kıtlığı yansıtması gerektiğine dikkat çekerek, “İçeride lüzumsuz yanan odanın elektriğinin kapatılmasını teşvik etmek için oradaki fazla yanan elektriği (tüketicinin) kendisinin canını acıtması lazım” dedi.

Kıtlık fiyatı olmalı

Kilci, Enerji Verimliliği Projesi"nin Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) tarafından devam ettiğini ve 2009 yılında 40 milyon lira civarında tasarruf sağlandığını bildirdi. Enerji verimliliğinin ekonomik bir şey olduğunu ve finansman boyutu bulunduğuna, bunun başka şeylerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Kilci, şöyle konuştu:

“Örneğin elektriği olması gereken fiyatın çok altında satarsanız verimlilik için yaptığınız bütün çabalar akamete uğrar, bu kaçınılmaz. Bir şeyin sizi tasarrufa ve verimliliğe itmesi için fiyatının kıtlık fiyatını, kıtlık değerini yansıtması lazım. Yani verimliliği sadece ve sadece birtakım kutsal değerler noktasında sağlamanız mümkün değil. İçeride lüzumsuz yanan bir odanın elektriğinin kapatılmasını teşvik etmek için oradaki fazla yanan elektriğin tüketicinin kendisinin canını acıtması lazım. Başka türlü olmaz, bu benim şahsi düşüncem. Belki bu beni antipatik hale getirecek ama bu gerçekleri toplumla açık yüreklilikle paylaşmamız lazım. Yani biz bu fiyatlara sokakları bol bol ısıtırız. İnsanlar sigaralarını daha rahat içsin diye. Şimdi verimlilik için binlerce ampul dağıtarak, binlerce liralık maliyete katlanarak bir şey yapmaya çalışırken havayı elektrikle ısıtıyoruz. Bunun verimlilikle ne ilgisi var.”

Kilci, “Bir taraftan doğalgaz ithal ediyoruz, az doğalgaz tükettiğimiz için al ya da ödede ekstra maliyete katlanıyoruz. Bir taraftan elektriği olması gerekenden daha ucuza satıyoruz, oradan maliyete katlanıyoruz. Bir taraftan elektriği gereğinden fazla tüketiyoruz, maliyetine katlanıyoruz. Şimdi vatandaşa sempatik görünüyoruz. Herkes kullandığı şeyin doğru fiyatını öderse verimliliğin en güzel ilacı bence o” diye konuştu.

Doğalgaza indirim yaptık madalya mı taktılar?

ŞUBAT ayında doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Kilci, serbest piyasa ekonomisi gereği zammın ne kadar yapılması gerekiyorsa o kadar yapılması gerektiğini, indirim icap ederse de indirim yapılacağını kaydetti.

Doğalgaza yapılan zam eleştirilerine değinen Kilci, “Nitekim 2009 yılında iki kez ciddi oranda indirim yapıldı, kimse indirim yapıldı diye madalya vermedi” dedi. Kilci, insanların aklında hep zam kaldığını, bunun da artık aşılması gerektiğini söyledi.