BOTAŞ"ın doğalgaz satış fiyatlarının konutlarda yüzde 22.50, sanayide yüzde 22 oranında artırmasının ardından, üretimin yüzde 48"i doğalgazdan sağlanan elektrikte de 1 Ocak"tan itibaren yeni bir zam geleceği belirtiliyor. Öte yandan Otomatik Fiyatlandırma Sistemi gereği, maliyetlerini fiyata yansıtmak zorunda olan enerji KİT"lerinin bu orandaki bir doğalgaz artışı karşısında fiyat artışına gitmeme şansları da kalmamış oldu. Böylece vatandaşlar 2008"in başından beri Ocak, Temmuz ve Ekim aylarında yapılan 3 ayrı zammın ardından, 2009 yılını da elektrik zammıyla karşılayacaklar. Oranın en az yüzde 10 olması beklenirken yüzde 13"e kadar da çıkabileceği belirtildi.

Elektrik te zam % 57

Hükümet, bu yıl elektriğe Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar tüketiciye konutta yüzde 19.5, sanayide de yüzde 12 olarak yansıtılmıştı. Enerji KİT"lerinde Temmuz"da yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının ardından EPDK, TEDAŞ"ın tüketiciye satacağı elektrik fiyatının 1 Temmuz"dan geçerli olmak üzere ev ve işyerlerinde yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırılmasını kararlaştırmıştı. Elektrik, Ekim ayında da zamlandı. Elektriğe 1 Ekim"den geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 9.07, sanayide yüzde 9.35 zam yapıldı. Yılbaşından bu yana elektriğe yapılan kümülatif zam konutta yüzde 57"yi aşarken, sanayide yüzde 49"a ulaştı.

Zam % 13"e de çıkabilir

Yeni yıla girerken ise Ekim ve Kasım aylarında yapılan toplamdaki yüzde 27"lik doğalgaz zammının, elektrik fiyatlarındaki yansıması vatandaşa zam olarak dönecek. Öte yandan son üç aylık periyotta dolar kuru da arttığı için buradan da ek bir maliyet gelecek. Yetkililer, elektrik zammında oranın yüzde 10-13 olmasını beklediklerini belirtiyor.

1 Ocak 2009"da tüketiciye 1 Ekim"den itibaren yansıyacak elektrik zam oranının yüzde 10 olması halinde bile, 2008 başından bu yana yapılan toplam zam oranı yüzde 67"yi geçecek. 2008 yılı Eylül ayı verilerine göre, elektrik üretiminin yüzde 48"inin doğalgazla yapıldığı, hidroelektrik santrallerin katkısının yüzde 20"nin altında kaldığı kaydediliyor. Önümüzdeki dönemde elektrik üretiminde doğalgazın ağırlığının fazla olacağı bunun da maliyetleri etkilediği vurgulanıyor.
VATAN