Gazze saldırılarının ardından bozulan Türkiye-İsrail ilişkileri son dönemde karşılıklı görüşmelerle yumuşamaya başlasa da İsrail"in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yangına körükle gitmeye devam ediyor.

Geçen hafta Türkiye"nin İsrail-Suriye arasında arabuluculuğunun tekrar gündeme gelmesi üzerine “Ben görevdeyken Ankara arabulucu olamaz” çıkışı yapan Lieberman ülkesinde büyük tepki çekmişti. İsrailli bakan, şimdi de iki ülke ilişkilerinin yumuşamasına büyük katkı sağlayan Ankara Büyükelçisi Gaby Levy"yi “yağcılıkla” suçladı. İsrailli 150 büyükelçi ve diplomatla perşembe günü Kudüs"te bir araya gelen Lieberman, toplantıda Levy"yi hedef alarak, şu çıkışı yaptı: “Bazı elçilerimizin görev yaptıkları ülkeyi bize karşı savunmaya başladıklarını görüyoruz. Bu duruş yanlıştır. Yağ çekme dönemi bitti. Ortadoğu"da ulusal onur önemlidir. Artık siliklik yok. Gerilim istemiyoruz ama kimseye öbür yanağımızı dönmeyiz. Benim büyükelçilerimden istediğim şudur: Her hareketin bir tepkisi olacaktır. Politikamız bu olacaktır.”

BAZILARI AĞLIYOR

Bu sözler toplantıdaki bazı diplomatların gülümsemesine yol açınca Lieberman, “Bu gülümsemeler bana katıldıklarını gösteriyor” diye ekledi. Bu sözler üzerine Levy kendisini tutamayarak “Bazıları gülüyor, bazıları ağlıyor” yanıtını verdi.

20 dakikalık bir toplantının ardından Dışişleri yetkilileri Lieberman"ın bu sözlerle Levy"yi hedef aldığını doğruladı. Lieberman diplomatların kendisine soru yöneltmesine ise izin vermedi.

BERGAMA DOĞUMLU BÜYÜKELÇİ

1944"te İzmir"in Bergama ilçesinde dünyaya gelen Gaby Levy, İsrail"in kuruluşundan hemen sonra 1949"da ailesiyle birlikte 4 buçuk yaşında iken İsrail"e göç etti. Levy, ilk çocukluk yıllarının geçtiği Bergama"yı, yıllar sonra 15 yaşında iken 1959 yılında babası ile birlikte ziyaret etti. Levy"nin halen İzmir ve İstanbul"da yaşayan yakın akrabaları bulunuyor. Elçi, Türkçe biliyor./milliyet