AK Parti"li Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu ve belediyenin üst düzey yöneticileri hakkında “ihale yolsuzluğu” iddiasıyla soruşturma yürütülürken çok sayıda yolsuzluk dosyasının İçişleri Bakanlığı"nın engeline takıldığı ortaya çıktı. Bakanlığın Selmanoğlu ve belediye yöneticileri hakkında 2010 yılında “üç yolsuzluk iddiasıyla ilgili işleme konulmama” kararı verdiği; bu kararların itirazlar üzerine Danıştay 1. Dairesi"nce 2010 Kasım ve Aralık aylarında kaldırıldığı belirlendi. Danıştay 1. Dairesi"nin kararlarında “Şikâyetçinin belli, şikâyetçinin konusu eylemin somut olduğu, kişi ve olay belirtildiği, iddiaların da ciddi bulgu ve belgelere dayandığı” ifade edilerek iddiaların soruşturulmasını talep edildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın Danıştay kararlarının ardından Elazığ"a iki mülkiye müfettişi daha gönderdiği, yolsuzluk iddialarıyla ilgili incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

Selmanoğlu hakkında Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma öncesinde de bakanlık 2009 yılında soruşturma izni vermemiş; bu karar 26 Mayıs 2010 tarihinde kaldırılmıştı. Kararın kalkmasının ardından kentte incelemelerde bulunan Mülkiye Başmüfettişi İhsan Yiğit yolsuzluk iddialarını içeren raporunu Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı"na sunmuştu. İçişleri Bakanı Atalay Elazığ"daki yolsuzluk iddialarını kamuoyunun gündemine taşımamızın ardından müfettişlerin raporlarının “yolsuzluk ve rüşveti” kapsadığını belirterek doğrudan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı"na sunulduğunu söylemiş; raporların işleme konulduğunu bildiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de “AK Parti çamurun üzerine asla oturmaz” açıklamasını yapmıştı.

Cumhuriyet"in geçen aydan bu yana kamuoyunun gündemine taşıdığı AK Parti"li Elazığ Belediyesi"yle ilgili yolsuzluk iddialarını içeren ve Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı"na sunulan mülkiye müfettişlerinin raporlarının ardından; 2010 yılı içerisinde AK Parti"li Selmanoğlu ve üst düzey belediye yöneticileri hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası İçişleri Bakanlığı"nın engeline takılmış. Bakanlık"ın verdiği işleme konulmama kararının kaldırıldığına yönelik Danıştay 1. Dairesi"nin kararları ile o kararlarda yer alan “soruşturulacak eylemler” özetle şöyle:

1- İçişleri Bakanı Atalay"ın 25 Haziran 2010 tarihinde Belediye Başkanı Selmanoğlu ve diğer belediye görevlileri hakkında verdiği işleme konulmama kararı 23 Kasım 2010 tarihinde oyçokluğuyla kaldırıldı. Danıştay 1. Dairesi"nin kararında soruşturulacak eylem, “Elazığ Belediyesi"nin hissedarı olduğu Merkez, İzzetpaşa Mahallesi, 1584 ada 1 parsel sayılı taşınmazdaki belediyeye ait 1280 metrekare arsayı usule aykırı olarak düşük bedelle satmak” ifadesiyle yer aldı.

2- İçişleri Bakanı Atalay"ın 8 Temmuz 2010 tarihinde Belediye Başkanı Selmanoğlu hakkında verdiği işleme konulmama kararı 14 Aralık 2010 tarihinde oyçokluğuyla kaldırıldı. Danıştay 1. Dairesi"nin kararında soruşturulacak eylem, “Şehir merkezindeki bazı caddelerin üzerindeki otoparkların işletmeciliği ihalesini kazanan 23 Elazığ Sportif AŞ"nin sözleşme hükümlerine aykırı hareket etmesine göz yummak ve kurumu zarara uğratmak” ifadesiyle yer aldı.

3- İçişleri Bakanı Atalay"ın 16 Ağustos 2010 tarihinde Belediye Başkanı Selmanoğlu ve diğer belediye yöneticileri hakkında verdiği işleme konulmama kararı 14 Aralık 2010 tarihinde oyçokluğuyla reddedildi. Danıştay 1 Dairesi"nin kararında soruşturulacak eylemler 8 madde olarak sıralanıyor. Bu maddeler arasında yer alan bazı iddialarla ilgili ilk inceleme Mülkiye Müfettişi Yiğit"in hazırladığı raporda da yer alıyor. 8 maddelik listede, “Belediyenin kullanmış olduğu Avrupa Birliği fonlarından alınan proje ödeneklerinin kaydını belediye heseplarında göstermemek ve fonları gereği gibi kullanmamak, açık ve kapalı reklam panolarının (bilboard) işletilmesine ilişkin kira sözleşmesinin 1 yılı aşkın süredir bitmesine rağmen bu işin ihale ile tekrar kiraya verilmesi gerekirken ihalesiz olarak yapılmasını sağlamak” iddiaları ifadesiyle yer aldı.

cumhuriyet