İrlanda’nın Kraliçe tarafından bizzat ödüllendirilen en ünlü maratoncusu, El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 3 gün tutulduğunu, mide kanaması geçirmesinin ardından İngiliz Dışişleri’nin çabasıyla “Geceyarısı Ekpresi”nden kurtulduğunu İrlanda basınına anlattı
 
İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından 5 kıtada 372 maraton koşması nedeniyle liyakat madalyasıyla ödüllendirilen Kuzey İrlanda’nın en ünlü atletlerinen Peter Ferris (52) arkadaşı ile geçirdiği Kuşadası tatilinin ardından İzmir Havalimanı’nda “Geceyarısı Ekspresi” filmini aratmayacak bir muameleye maruz kaldığını iddia etti. Ferris, Belfast Telegraph gazetesinin tam sayfa haber yaparak okuyucularına duyurduğu iddialarını şöyle anlattı: Temmuz ayının ortasında kendisi de benim gibi maratoncu olan arkadaşım Harold Reilly ile Kuşadası’na tatile geldik. Güzel geçen bir haftanın sonunda 24 Temmuz’da dönmek için havalimanına hareket ettik. Bagaj işlemlerinin ardından biniş kartlarımızı aldık. Pasaport kontrolünün ardından polis tarafından durdurulduk ve pasaportlarımıza ve biniş kartlarımıza el kondu. Havalanındaki sorgu odasına alındık. Burada 11 Eylül saldırılarına karıştığımız iddiasıyla sorgulandık. 14 saat boyunca aç ve susuz bırakıldık.
 
Bize havaalanına gelen otobüsteki yolculardan 15’inin bizi El Kaide hakkında konuşurken duyduğu ve polisin elinde ses kaydı olduğu söylendi. Kaydı dinlemek istediğimizde bunu reddettiler hatta üzerimize silah doğrulttular. Aklımdan hep Geceyarısı Ekspresi filmi geçiyordu. Türkiye’den sağ ayrılamayacağımı düşündüm. 3 gün boyunca sorgu altında tutulmamızın ardından ben stres nedeniyle mide kanaması geçirdim ve bayıldım. Havaalanının sağlık merkezinde müdahale yetersiz kalınca ambulansla beni İzmir Devlet Hastanesi’ne kaldırdılar. Buradaki doktor biraz daha zaman kaybetmem durumunda ölebileceğimi söyledi. Sonunda İngiliz Dışişleri ile de temas kurularak serbest bırakılmamızın ardından havaalanında bize acıyan bir Alman kadının verdiği sandviçle karnımızı doyurabildik. Adnan Menderes Havalimanı’ndan ayrıldığımızda 5 gün boyunca aynı kıyafetleri giymekten dolayı kokuyorduk.
 
Dip Not
 
Geceyarısı Ekspresi, Alan Parker’ın yönetmenliğini yaptığı İngiliz-Amerika ortak yapımı ve 1978 çıkışlı bir sinema filmidir. 1970’te, Türkiye’de tutuklanıp hapse atılan William Hayes’in gerçek öyküsünden yola çıkılarak yazılmış hikâyeyi anlatıyor.
 
vatan