Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığının Cudi Dağı’nda karadan ve havadan yürüttüğü operasyona 2005 yılında Şırnak’ta çatışmada şehit düşen "Şehit Jandarma Kıdemli Çavuş Savaş Bıyıklı" adı verildi. Yaklaşık 3 gün önce, özel birlikler ve geçici köy korucuların da katılımıyla başlayan operasyonda, terör örgütünün Cudi Dağı karargah grubunun kış üslenmesi için kullandığı bir mağara tespit edildi.
 
Küçük ve dar bir girişi olan, çalılarla örtülü mağarada inceleme yapan güvenlik güçleri, söz konusu mağaranın doğal olarak 7 katlı olduğunu belirledi. Mağaranın üç ve dördüncü katında 20 kişilik bir gruba 3 ay yetecek kadar yiyecek, giyecek ve yakacak odun ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.
 
"TESLİM OL" ÇAĞRISINA ISLIKLI KARŞILIK
Bu arada, mağaranın alt bölümlerinden sesler gelmesi üzerine, güvenlik güçleri, "teslim olun" çağrısında bulundu. Çağrıya sessiz kalan örgüt mensuplarına, teslim olmaları yönünde yeniden çağrı yapıldı. Bu esnada bir örgüt mensubunun ıslıkla karşılık vermesi üzerine asker onları mağaradan sağ çıkarmak için çalışma başlattı.
 
Teslim olan ilk terörist, "canlı bomba" olma ihtimaline karşılık mağaranın üst katlarına çıkarıldı. Mağaranın alt kısmında 2 teröristin daha olduğunun belirlenmesi üzerine bu kez onların çıkarılması için yoğun bir çalışma başladı.
 
KOMUTAN 2 SAATTE İKNA ETTİ
Operasyonu yürüten komutan, teslim olmak istemeyen teröristlerle konuşmaya başladı. Bu esnada teröristlerin bulunduğu bölümden atılan bir el bombasının patlaması sonucu bir asker hafif şekilde yaralandı. Buna rağmen, görüşmeyi sonlandırmayan komutan, örgüt mensuplarını mağaradan sağ çıkarmak için yeniden onlarla görüşmeye çalıştı. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından ikna olan 2 terörist, saklandıkları yerden çıktı.
 
HELİKOPTERLERLE HASTANEYE TAŞINDILAR
Havasız ve nemli olan mağarada uzun süre kaldıkları için bitkin ve yorgun oldukları gözlenen örgüt mensupları, kıyafetleri değiştirildikten sonra askeri helikopterle Şırnak Asker Hastanesine getirildi. Burada sağlık kontrollerinden geçirilen örgüt mensupları, yemek yedikten sonra aileleriyle görüştürüldü.
 
Teslim olan 3 terör örgütü üyesi, verdikleri ilk ifadede, dağdaki şartların çok ağır olduğunu ve kendilerine anlatılanların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
 
MAĞARA İMHA EDİLDİ
Terör örgütü PKK’nın Cudi Dağı karargah grubunun kış üslenmesi ve eylem hazırlığı için kullandığı 7 katlı mağarada, 7 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 1 adet roketatar, 1 adet jeneratör, 2 adet akü, 1 adet LCD televizyon, notebook, dvd oynatıcısı ve bol miktarda el yapımı patlayıcı madde yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi. Mağara, daha sonra imha edildi.
 
"İNSANLIK DERSİ VERİLDİ"
Vali Vahdettin Özkan, terör örgütünün yıllarca bölgede var olan yoksulluk ve eğitimsizlik gibi sorunları istismar ederek özellikle gençleri kandırıp, kendi safına çekmeye çalıştığını anlattı.
 
Cudi Dağı’nda yürütülen operasyonda, Mehmetçiğin büyük bir başarı elde ettiğini ifade eden Vali Özkan, özellikle 3 terör örgütü mensubunun uzun süren ikna sonucunda mağaradan sağ olarak çıkarılışının çok önemli olduğunu söyledi.
 
Kendisini kurtarmaya gelen askere el bombası atan teröristlere karşı askerin soğukkanlılıkla karşılık verdiğini ifade eden Özkan, "Teröristlere karşı, bu kadar soğukkanlılıkla karşılık veren güvenlik güçlerinin hareket tarzı, dünyanın hiçbir ordusunda örneği görülmemiştir. Bu olay askerlerimizin bir cesaret ve şefkat örneği göstergesi olduğunun kanıtıdır. Askerimiz dünyaya insanlık dersi vermiştir. Operasyondaki askerimiz, kendi canı pahasına böylesi bir olayı gerçekleştirmiştir. Özellikle bu konudaki duyarlılıkları nedeniyle başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere operasyonda yer alan bütün Mehmetçikleri yürekten kutluyorum" dedi.