Özel bir odada uygulanan tedavi spor yaralanmaları, sedef ve çeşitli ağrılara iyi geliyor. Tek yapılması gereken sıcaklığı eksi 130 derece olan odaya 3 dakika katlanmak.

TEDAVİ 3 DAKİKA SÜRÜYOR
İngiltere Hertfordshire'da yer alan ve aşırı soğukla yapılan bu tedavinin adı kriyoterapi. Tedavinin spor yaralanmalarından sedefe, depresyondan çeşitli ağrılara kadar birçok hastalığı iyileştirdiği iddia ediliyor.

Aralarında ünlü oyuncu Pamela Anderson, rock şarkıcısı Alice Cooper ve İngiliz futbol takımı Tottenham Hotspur'un oyuncularının da olduğu birçok ünlü ziyaretçisi var.

Merkezin Genel Müdürü Patrick Lemaigre, Tony Blair'in eşinin daha sık geldiğini ve Tony Blair'i de muhtemelen kendisinin ikna etmiş olabileceğini söylüyor.

Peki tedavi nasıl uygulanıyor?
Bunun için sauna odasına benzeyen bir odaya giriliyor. Odada nasıl davranmanız gerektiğini anlatan Reneta Zejer, "Soğuk hava vücuda temas ettiğinde beyine "Burası tehlikeli bir yer" mesajı gidiyor. Bu mesajın ardından vücut koruma moduna geçiyor. Kan akışı ayaklardan ve ellerden vücudun merkez organlarına doğru yön değiştiriyor. Odadan çıktığınızda kan akışı yine normale dönüyor. Bu arada beyin serotonin (Mutluluk hormonu) endorfin (Ağrıyan dokularda ağrının azalması için beyin dokuları tarafından üretilen hormon) salgılamaya başlıyor. Bu da size enerji veriyor." diyor.

Sürekli hareket etmeye dikkat
Odada kalınması gereken süre ise sadece 3 dakika. Acı vermiyor, sadece kaşındırıyor. Merkezin yetkilileri içerdeyken başa gelebilecek en kötü olayın baş dönmesi olduğunu, bunun için de kişinin kendini sürekli rahatlatması gerektiğini söylüyor. Ama asıl püf noktası sürekli hareket halinde olmak. Ancak hızlı hareketlerle değil.

Ana odaya başlangıçta ilk 30 saniye durulması gereken alışma odasından geçerek gidiliyor. Alışma odasındaki ısı ise eksi 30 derece.

Soğuk ısırmasına karşı özel kıyafet
İçeri girmeden önce özel bir kıyafet giyiliyor. Şort, eldiven, tayt şeklinde sıkı çorap, kulakları korumak için kalın bir saç bantı, burnu ve ağzı korumak için maske. Kollar ve bacaklar bandajla sarılıyor. Bir çift tahta terlik giyiliyor.

Ön odada sıcaklık eksi 60 derece
Kıyafet hazırlıkları tamamlandıktan sonra kişi ön odaya alınıyor. Soğuk etkisini hemen hissettiriyor. Mutlaka oda içinde durmadan daire çizerek hareket şart. Bu arada odayı yöneten kişi sürekli konuşarak konsantrasyonunuzu kaybetmemenizi sağlıyor.

Bir süre sonra diğer kapı açılıyor ve eksi 130 derecelik bu odada tedavi tamamlanıyor.

rotahaber