İstanbul, sonbaharı yepyeni bir festivalle karşılıyor. Radyo Eksen organizasyonu Eksen On Fair 15 Eylül Cumartesi günü Maçka Küçükçiftlik Park’ta. Festivalin detaylarını Radyo Eksen Yayın Yönetmeni Gülşah Güray’la konuştuk.

2007 ve 2008 yıllarında Helldorado, Kultur Shock, Devotchka ve The Gutter Twins konserlerini düzenleyen Radyo Eksen ilk kez bir festival düzenliyor.

Festivalde, 2010 NME en iyi yeni grup ödülünün sahibi ve Londra Olimpiyatları kapanış konserinde sahneye çıkan Bombay Bicycle Club, 40 yıllık müzik kariyerine 40 albüm sığdıran The Stranglers ve 2011’de tekrar birleşen Space sahne alacak. Festival sadece konserlerle sınırlı değil. Radyo Eksen DJ'lerinin yanı sıra Belle & Sebastian Dj Set, Babyshambles-Libertines ortaklığı olan London Guns ve daha fazlası tüm gün sürecek etkinlikte dinlenebilecek.

Eksen On Fair yaklaşırken Radyo Eksen Yayın Yönetmeni Gülşah Güray'la festival heyecanlarını ve festival severleri bekleyen sürprizleri konuştuk.

Daha önce Helldorado ve Devotchka gibi ünlü grupları getirdiniz ancak bunlar sadece birer konserden oluşan etkinliklerdi neden bu kez festival düzenlemeyi tercih ettiniz?

Amacımız her zaman Türk alternatif camiasını, bu tür müziği sevenleri bir araya getirmek, mutlu etmekti. Bunu daha önce düzenlediğimiz konserlerle yapmaya çalışıyorduk. Bu sefer işi büyütmeye karar verdik. Birlikteliğimiz daha uzun sürsün istedik. Düşünün ki, bir gün boyunca sizin için tasarlanan bir mahallede dolaşıp, konserleri ve dj set’leri izleyecek, radyonuzu dinleyeceksiniz. Bunların hepsi aynı alanda olacak, istediğiniz her şeyi bir arada bulabileceksiniz.

Festival gruplarına baktığımızda sahnede bolca Britanyalı grup görüyoruz. Bunun özel bir sebebi var mı yoksa tesadüf mü? Grup seçimleri neye göre oldu?

Tüm grupların Britanyalı olması tamamen tesadüf. Teklifleri verirken düşündüğümüz tek şey, mutlaka sevdiğimiz grupların olmasıydı. Aksi halde kendi festivalimizde eğlenemeyecektik. Neyse ki bunu başardık. Hem yeni, hem eski sevdiğimiz grupları bir araya getirebildik.

Festivale gelenleri neler bekliyor?

Festival alanına küçük bir Eksen kasabası kuruyoruz. İstanbul alternatif sahnesinin oluşumunda katkısı olan plakçı, kıyafetçi, kitapçı, çizgi romancı gelip orada dükkanını açacak. Siz dükkanlara bakarken arada çıkacak konserleri izleyecek, karnınız acıktığında yemeğinizi yiyecek, belki yeni birileriyle tanışırken Eksen Stüdyosu’nun içini, nasıl yayın yaptığımızı göreceksiniz.

Eksen ailesi olarak sizi en çok hangi grup heyecanlandırıyor?

Konser verecek her grubu büyük bir heyecanla festivalimize davet ettik. Her biri saydığımız ve sevdiğimiz gruplar olduğu için konserlerin tamamını sabırsızlıkla bekliyoruz.

En çok hangi grubun hangi şarkısını sahnede dinleyip eşlik etmek istiyorsunuz?

Benim için bu şarkı The Stranglers olacak, Golden Brown.

Festivale gelecekler için bir playlist yapsanız içinde neler olur?

Festivale gelecekler için zaten bir playlist hazırlıyoruz. Çünkü Radyo Eksen’in stüdyosunu o gün için sahaya kuruyoruz. Canlı yayınımız burada yapılacak. Listenin içinde radyomuz kurulduğundan beri sık çadıklarımızı, Eksen şarkıları diyebileceğiniz şarkıları bulabileceksiniz. Yani çok eğleneceksiniz.

Eksen on Fair’i yıllık bir festivale dönüştürmeyi planlıyor musunuz?

Elbette bunun geleneksel bir hal almasını istiyoruz. Önemli olan dinleyicilerimizle bir arada olmak ve en iyi şekilde hizmet verebilmek.

Getirmek isteyip de bu defa olmayan isim var mı? Aklınızda kimler var, gelecek seneler için?

Aslında listemiz çok uzundu, ancak sadece 3 grubun turne tarihlerini yakalayabildik. Özellikle bir ismin peşinden çok koştuk. Bu kişi önümüzdeki sene gelmek için bize söz verdi. O yüzden kim olduğunu söylemeyelim. Sürpriz olsun. Umarım önümüzdeki sene ikincisi gerçekleşecek olan Eksen On Fair’de onu sahnede izleyeceğiz.

Derya Ertaş / ntvmsnbc