CHP"nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli"de valiliğin dağıttığı beyaz eşyalarla ilgili olarak, “Bu, sadece onların buzdolabı sahibi olmalarını sağlayacaktır” dedi. Kılıçdaroğlu, cumhuriyet savcılarının işlem yapması gerektiğini söyledi

CHP"nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dün CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin"le birlikte Milliyet gazetesini ziyaret etti. Yazı işleri toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, elindeki yolsuzluk dosyalarından İstanbul"un en önemli sorunlarına, partisinin çarşaf açılımına kadar pek çok konuda görüşlerini dile getirdi: “Burslar konusunda CHP çok haksız yere eleştiriliyor. Biz Anayasa Mahkemesi"ne "Bütün kamu kuruluşları burs versin" diye gittik. Ama Anayasa Mahkemesi belediyeleri çıkardı. Mevcut yasada öğrencilerin isimleri Kredi Yurtlar Kurumu"na bildirilir ve kaynak da kuruma aktarılırsa, o parayı kurum bugün de isterse verebilir. Hiçbir engel yok yasada. İzmir ve Beşiktaş belediyeleri, İstanbul"da diğerleri ödüyorlar zaten şu anda. Ayrıca Anayasa Mahkemesi"nin gerekçeli kararı yayımlanmadı. Yayımlanmadığına göre bu ödemeler zaten yapılmak zorunda. Ama bu da yapılmadı.
İBB eğer CHP tarafından yönetilirse ve bu konuda eğer biz gerçekten halkın iktidarını kurmaya kararlıysak, öğrencilerin yurt sorununu 1 yıl içinde kesinlikle çözeceğiz.”

Çarşaf açılımı
“(Eyüp"te belediye başkan aday adayı Emin Atmaca ve çarşaflı yakınlarının parti rozetini çıkarmasının sorulması üzerine) Pazar günü o bölgede olacağız. Göreceksiniz. Aslında eğer bir bölgede ya da bir beldede birden fazla aday varsa ve bunlardan biri seçiliyorsa diğer adaylarda bir kırgınlık oluyor. Kimi küsüyor. Bu barışma dönemi biraz uzun sürüyor. İşte o heyecanın kırılması vesaire. Kişiler CHP"ye ilgi duyarlar duymazlar. Rozet verirler vermezler o ayrı bir olay. Ama, temel hedef şu: İstanbul"da yaşayan herkesi kucaklamak.”

Savcıları göreve çağırdı
“Tuncelililer öyle buzdolabına, çamaşır makinesine oylarını satacak kişiler değil. Onlar özgürlüğü biliyorlar. Oylarını nasıl kullanacaklarını biliyorlar. Parlamentoya seçtikleri milletvekilleriyle zaten bunu kanıtlamış vaziyetteler. Bu çabaları sadece onların buzdolabı sahibi olmalarını sağlayacaktır. Seçim öncesi bunlar dağıtılıyor. Yasada bu tür işlemlerin seçim rüşveti olduğu ve bunlar hakkında cumhuriyet savcılarının derhal harekete geçmesi gerektiği var. Şimdi merak ediyoruz, acaba hangi savcı harekete geçecek? Oradaki örgütlerimiz sanıyorum bazı girişimde bulunacaklar.”

Tekrarladı: Ekrem Tosun kim?
“Sayın Başbakan sürekli muhatabımız oluyor. Anladığım kadarıyla sayın Topbaş"ın yetersizliğini gördüğü için "Arada biz dengeleyelim bari" gibi bir düşüncesi var. Ben sayın Başbakan"a aslında bir soru sormuştum. Yine Milliyet"te soralım bu soruyu. "Ekrem Tosun kimdir?" diye sormuştum. Bu kişi Erdoğan ailesinden birilerinin temsilcisi midir, değil midir? Kendisine, onun tanıdığını umduğum birisini soruyorum. "One minute" da diyebilir.”

"Kararları Erdoğan veriyor"
“Yolsuzluk dosyaları konusunda İstanbul çok bereketli bir alan. Arzumuz, sayın Topbaş"ın bu dosyalar açıklandıktan sonra bize net doyurucu yanıtlar vermesi. Tabii sayın Topbaş bu dosyalarda ortaya çıkan olayları kendisi mi gerçekleştirdi, yoksa sayın Başbakan"ın telkiniyle mi gerçekleştirdi, onu da doğrusu merak ediyorum. Sayın Başbakan, İBB"ye büyük müdahalelerde bulunuyor. Asıl karar organı konumunda olan sayın Başbakan. Örneğin üçüncü köprüyü açıklayabiliyor ama İBB bürokratlarının haberi yok.”

MİLLİYET