Akıllı dokunmatik telefonlar ve tabletler hayatımıza yeni dertleri de sokuyor. Çatlayan telefon ekran camları.. Youtube'ta büyük ilgi gören bir tabletin çatlama anını slow motion görüntüleyen video birçok insanın içini cız etti, "bu benim de başıma gelmişti" dedirtti.
Peki telefonların ve tabletlerin ön camları hangi şartlarda çatlıyor?

Önce iyi haber. Telefonunuzu ya da tabletinizi ilk kez düşürüyorsanız çatlama şansı çok düşük. İlk defa düşen tablet ve telefonların camları elastik enerjiyi akustik enerjiye çevirerek çatlamayı engelliyor. Öte yandan camdaki elasitk enerji ise yok olmuyor. Yani tekrar tekrar düşürdüğünüzde tabletinizin ve telefonunuzun ön camının çatlama riskinin yükseliyor.

Corning Gorilla Glass teknolojisi ise camların çatlama olasılığını minimuma indiriyor. Testlerde yarım kilo ağırlığında bir top 1,8 metre yükseklikten tabletin üstüne bırakıldığında Corning Gorilla Glass cama sahip tabletin çatlamadığı görüldü.

Tabletin nasıl düştüğü önemli

Diğer taraftan tabletin yüzeye nasıl düştüğü de önem kazaanıyor. Eğer tablet yüz üstü düşerse paniğe gerek yok. Oluşan kuvvet telefon ekranına yayılarak çatlamayı engelliyor. Ancak internette izleme rekorları kıran videoda görüldüğü gibi dikine bir düşüş tabletin özellikle temas noktasından çatlamasıyla sonuçlanabiliyor.

Yapılan testler gösteriyor ki yeni teknoloji camlar ne kadar çatlama olasılığını düşürse de henüz kusursuz bir özelliğe sahip değil.