EBSO Şubat ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. EBSO Başkanı Tamer Taşkın, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı kapsamında Güney Afrika'ya lobi çalışmalarında bulunmak üzere gitmesi nedeniyle katılamadı. EBSO Başkan Vekili Haluk Tezcan, yaptığı konuşmada Türkiye'de ekonominin geri planda kalarak, türban olayına kilitlenmesini eleştirdi. Seçim sonrasından bugüne kadar hükümetin reformlar konusunda tutuk davrandığını, özel sektörün beklentilerine cevap veremediğini ileri süren Tezcan, “Kur, faiz ve teşvik politikaları hala sanayici üzerinde, özellikle KOBİ'lerimiz üzerinde tehdit olmaya devam ediyor. 2008 yılında dünya ekonomisinde beklenen yavaşlamadan, dünya ile entegre olmuş ülkemiz de nasibini mutlaka alacak. Türkiye, böylesine riskli bir ortamda son bir aydır tek bir gündem maddesine kilitlendi. Hükümet önceliğini şaşırmıştır. Gündemden sapmalara ve küresel kriz riskine, iç siyasi kriz riskinin de eklenmesi, hükümetin kesinlikle yapmaması gerekenlerin en başında yer alıyor” dedi.

"KRİZ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPILSIN İSTEMİYORUZ"

Türkiye'nin tarihinin en yüksek cari açık rakamı ile karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Tezcan, “Bu önemli bir risk faktörü. 2007'de cari açığımız 38 milyar dolar civarında gerçekleşti. 2008 için beklenen rakam da 45 milyar dolar civarında. Sürekli artan bir cari açık tehlikesi gözardı edilmemeli. Türkiye bu sancılı döneme kendi içinde yaşadığı uyumsuzluklarla giriyor. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, herkesin hesabını- kitabını ihtiyatla yapmasının gerekliliği üzerinde durdu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye çok ciddi etkisi olmadığını, herşeyin güllük gülistanlık olmasa bile paniğe ve korkuya kapılacak bir durumun da bulunmadığını belirtti. Elbetteki kriz çığırtkanlığı yapılsın istemeyiz. Ancak beklentimiz karar vericilerin üzerine düşen görevleri yapması ve sinyaller doğrultusunda gerekli önlemleri önceden alması” diye konuştu.

"TOPLUM KAMPLAŞMA SÜRECİNE SÜRÜKLENİYOR"

Meclise başkanlık eden Meclis Başkan Vekili Hilmi Uğurtaş da hükümetin gerekli önlemleri almasını beklerken, ekonomiyi geri planda bırakmayı tercih ettiklerini hayretler içinde izlediklerini ifade etti. Uğurtaş, “Tercihlerinde ilk sırayı türbana vermeyi uygun gördüler. Siyasetçiler tehlikeli bir konu ile toplumu kamplaşma sürecine sürükledi. Çok yanlış bir hamle yapan siyasetçiler, halkın kaygısını gidermek ve uzlaşmayı sağlamak zorunda. Hükümet önüne bakmalı ve bugüne kadar elde ettiği kazanımları gündem dışı konularla daha fazla harcamamalı. 2007'de yeterince zaman kaybedildi. Küresel bir kriz ortamından bahsedilirken, 2008 yılının da kayıp bir yıl olmaması için tüm dikkatler ekonomiye verilmeli. Ülkenin geleceğiyle oynamaya hakları yok. İnsanlara nasıl giyinmeleri gerektiğini söylemek hükümetin görevi değil. Toplumun önceliğini, fakirlik, işsizlik, enflasyon, hukuk reformu gibi konular oluşturuyor. Toplumun beklentisi, evine aş götürmek, işsiz gencine iş bulmak. Çözülmesi gereken sorunlar bunlar. Yanlış yaptığını kabul edip, yanlıştan dönmek de büyük bir erdemlilik örneği” dedi.


İSİM DEĞİŞİKLİĞİ NİSANDA TARTIŞALACAK

Bağlı şubelerin ayrılmasından sonra EBSO'nun isminin ne olacağı konusundaki meclis gündem maddesi de EXPO 2015'in evsahibinin belirleneceği 31 Mart tarihinden sonraya ertelendi. EBSO Başkan Vekili Haluk Tezcan, bu arada Aydın Sanayi Odası ile ilgili dava sürecinin de devam ettiğini hatırlattı. Yapılan oylamada isim değişikliği ile ilgili gündem maddesinin 31 Mart'tan sonra görüşülmesine oybirliğiyle karar verildi. EBSO'nun 31 Mart'ta yapılacak bir sonraki meclis toplantısının da aynı güne denk gelen EXPO oylaması nedeniyle 24 Mart tarihine alınmasına oybirliği ile karar verildi.