Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi"nin vazgeçilmez kış eğlenceleri arasında yer alan deve güreşleri sayesinde birçok kamu hizmeti gerçekleştirilirken, develer bazı sektörlerin de ayakta kalmasını sağlıyor.

Deve güreşi sezonun başladığı kış mevsiminde, deve taşıyan kamyoncusundan, güreşen develeri ayıran urgancısına kadar birçok kişi ekmek parası kazanırken, güreşen her deveye hediye edilen halılar da halıcılık sektörünü adeta ayakta tutuyor.

Her güreşte en az 150 halının hediye edildiği deve güreşlerinde, bölgede her hafta en az 4-5 ayrı arenada deve güreşi yapılıyor.

Daha önce hayvan hakları savunucuları tarafından yasaklanması yönünde birçok talebin olduğu deve güreşlerinin aslında hem bir kültür hem de, iş olanaklarının zayıf olduğu kış mevsiminde bölgeyi ekonomik canlılık getirdiği belirtildi.

Aydın"da deve yetiştiriciliğinin de bir çok ailenin geçim kaynağı haline geldiğini ifade eden Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç, “Tertip edilen her güreş hem bir kamu hizmetinin katkı sağlanmasına, hem de yüzlerce kişinin o gün yevmiyesini almasına vesile oluyor.

İş yönünden durgun geçen kış mevsiminde bu güreşler sayesinde, yolcu taşıyan minibüsçüsünden, geleneksel Yörük poşusu satan tuhafiyecisine kadar yüzlerce kişi ekmek yiyor. Ayrıca deve güreşleri halıcılık sektörüne de ciddi katkı sağlıyor” dedi.