Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, özel sektör ile işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, sektör temsilcilerinin 2009 yılı programına ilişkin dile getireceği öneri ve tekliflere, ilk kez, önümüzdeki hafta yayımlanacak programda yer verileceğini bildirdi.

Ekren, açılışta yaptığı konuşmada, küresel finansal kriz ile şekillenen yeni sürecin gerektirdiği ''yeni inisiyatif'' hakkında bilgi verdi.

Öncelikle güven ve istikrarın korunmasının ''olmazsa olmaz'' koşul oluşturduğunu vurgulayan Ekren, orta vadeli programda ''sektörel performansların artırılması''nın ön plana çıktığını kaydetti. Ekren, ''Türkiye ekonomisine baktığınızda geleneksel sektörlerin yanında rekabet avantajına sahip sektörlerin olması, büyük ve küçük ölçekli firmaların birlikte faaliyette bulunuyor olmaları, sektörel performansların artırılması konusunda standart bir reçeteden çok selektif, iyi kurgulanmış, hedefe odaklı tedbir ve öncelikler seti özel önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Ekren, yeni programda üzerinde durulan en kritik konulardan birinin ''sosyoekonomik gündemin yeniden şekillendirilmesi'' olduğunu belirterek, Güneydoğu Anadolu Projesi ve benzer çalışmaları buna örnek gösterdi.

-''ULUSAL PROGRAM TAMAMLANDI''-

Nazım Ekren, 2009 yılı programının önümüzdeki hafta yayımlanacağını belirterek, ''Bu toplantılarda ortaya çıkacak, ortak payda niteliğinde gündeme gelebilecek bireysel kurumsal toplumsal bazda refahımızı artıracak tedbirleri o programa yerleştireceğimizi sizlere taahhüt ediyoruz'' dedi.

Ulusal programın da tamamlandığını bildiren Ekren, bunun da çok yakın zamanda Bakanlar Kurulundan da geçerek, uygulama prosedürü haline getireceğini kaydetti. Ekren, Ulusal programda, bugünkü toplantıda olduğu gibi iki önemli açılım bulunduğunu ifade ederek, bunların maastricht ve kopenhag ekonomik kriterleri olduğunu belirtti.

Ekren, şöyle devam etti:

''Maastricht kriterleri içinde bütçe açığı ve kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranları konusunda Türkiye uyguladığı örtülü, örtük bir mali kuralla bu konuda son derece başarılı bir performans yakalamıştır. Enflasyon ve faiz oranları konusunda da önümüzdeki dönemde yeni inisiyatifler alarak, bunda da Avrupa Birliği ortalamasına yakınlaşmak istiyoruz.

Kopenhag ekonomik kriterlerinde ise işleyen bir piyasa ekonomisi ile Avrupa Birliği ve küresel ekonomiden gelecek rekabet baskılarına dayanabilecek bir reel sektör bugünkü gündemimizin en önemli başlığı olacaktır. Özellikle orta vadeli programda net şekilde vurguladığımız yetkin bir özel sektör, kaliteli bir bürokrasi, şeffaf piyasalar düzenleme denetim ve yaptırım süreçlerinin şekillendireceği yönetilebilir piyasa ekonomisi, AB bağlamında düşüneceğimiz işleyen bir piyasa ekonomisi için son derece kritiktir. Bunu da yine sizlerle birlikte kurgulamayı düşünüyoruz.''

-''EKONOMİK GÜVENLİK VE EKONOMİK SAVUNMA KONSEPTİ OLUŞTURACAĞIZ''-

Nazım Ekren, sektör temsilcileri ile birlikte ''sektörel değişim ve dönüşüm strateji belgesi'' oluşturmanın, orta vadeli programın temel amaçlarından birini oluşturduğunu kaydederek, özel kesimi ve kamu kesimi aktörleri arasında ekonomik ve finansal yönetişim kalitesini artırarak altyapı oluşturmasının da öngörüldüğünü anlattı.

Ekren, ''Her krizde tekrar görüşüp konuşmak yerine elimizde bir yol haritası olması bakımından önem arz eden bir diğer husus da Türkiye için yeni bir konsept geliştirerek, ekonomik güvenlik ve ekonomik savunma konseptini de yine sizlerle birlikte oluşturmayı planlıyoruz'' dedi.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede de işbirliğinin önemine işaret eden Ekren, tarım, sanayi ve ticaret stratejisinin güncellenmesiyle yeni teşvik sisteminin yıl sonuna kadar önemli kısmını tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Ekren, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun teknik, hukuki ve fonksiyonel yapısını güçlendireceklerini ve Kurul'un, reel, finans ve diğer özel kesim sektörleri ile ekonomi yönetiminin bir araya geleceği en önemli kurumsal platformlardan biri olacağını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin gelişme ve kalkınma sürecinde kamu ve özel sektörün yoğun ve kaliteli işbirliğinin özel önem taşıdığının altını çizen Ekren, ''Önümüzdeki hafta yayımlanacak 2009 yılı programında, politika öncelikleri, politika tedbirleri, sorumlu kuruluş, işbirliği yapılacak kuruluş, süre ve yapılacak işlem ve açıklamaları ifade edecektir. İlk defa özel sektörden bu konuda öneri ve teklifleri alıp, bir hafta sonra yayımlanacak dokümanda yer vereceğimizi sizlerle paylaşmak isterim'' dedi.

Ekren, Kurulun, istişare mekanizmasının devam edeceğini ve sürekli hale getirmek için neler yapılabileceğinin ele alınacağını kaydetti.

Bakan Ekren'in konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.
AA