Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından  düzenlenen 2. Uluslararası Darbe Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada,  Adnan Menderes idam edildikten sonra milletin hafızasında "Neden sokağa çıkmadık,  neden sahip çıkmadık milletin adamına" diye olayın yer ettiğini söyledi.  Zeybekci, "Rahmetli Adnan Menderes'e karşı yaşanan o mahcubiyet, o pişmanlık,  milletin 15 Temmuz'un karşısına çelik gibi çıkmasına sebep oldu. Rahmetli  Menderes geceyse 15 Temmuz bir sabahtır." diye konuştu.

Türk milletinin 15 Temmuz hain darbe girişiminde destan yazıp  demokrasi için bedel ödediğini aktaran Zeybekci, bu mücadelenin tarihe altın  harflerle yazıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin kısa vadeli borçlarının tamamının 190 milyar dolar,  Merkez Bankası net rezervinin ve döviz tevdiat hesaplarındaki varlıklarının ise  240 milyar dolar olduğuna işaret eden Zeybekci, "İş dünyasının temsilcileri  aramızda. Allah aşkına soruyorum, bu şirket tefeciye düşer mi, böyle bir  şirketiniz olsa tefeciye düşer mi?" diye sordu.

Zeybekci, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğüne işaret  ederek, "20 aydan beri sanki o hain darbecilere ders olsun diyen ihracatçılar  destanı var. Geçen sene bugünlerde 145 milyar dolar olan Türkiye'nin ihracatı  şimdi 162,5 milyar dolar, yıl sonunda 173 milyar dolara gelecek. Türkiye bir  yılda 1 milyon 360 bin vatandaşına istihdam yaratmış, işsizlik rakamlarını 2 puan  aşağıya çekmiş, bütçe açığını yüzde 1,5 ile Avrupa'nın en iyisi olarak tutmuş,  ihracatta artış devam ediyor." ifadesini kullandı.

"Onların istediği el açan bir Türkiye"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin  büyüme rakamının haziranda açıklanacağını hatırlattı. Türkiye'nin yine dünyada  ilk üçte olacağına işaret eden Zeybekci, "Türkiye'yi ekonomik anlamda operasyona  tabi tutmaya çalışıyorlar, yok öyle bir şey. Asla müsaade etmeyeceğiz.  Göreceksiniz, 24 Haziran'dan sonra şahlanan bir Türkiye olacak. Kendi ayakları  üzerinde durmuş, kültür coğrafyası dediğimiz Türk-İslam coğrafyasında yüzlerin  dönüldüğü, ellerin ona açıldığı bir Türkiye. Onların istediği el açan bir  Türkiye. Memur maaşlarını her ay gelen IMF dilimleriyle ödeyen bir Türkiye vardı.  Biz güçlü olacağız, biz dünyada ilk 10'da, Avrupa'da ilk 3 içinde olacağız."  şeklinde konuştu.

"Bu millet gereken cevabı verecektir"

Toplantı sonrası gazetecilerin, Atatürkçü Düşünce Derneğinin (ADD) 27  Mayıs ile ilgili paylaşımını sorması üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:

"Atatürkçü Düşünce Derneği, Atatürk'ün adını bu şekilde kirletiyorsa,  Gazi Mustafa Kemal'in adını bu şekilde suistimal ve istismar etmeye kalkıştıysa,  yani cüret ettiyse, yani 27 Mayıs'ı haklı gösteren ve onu destekleyen bir  yaklaşım içinde bulunduysa, bununla ilgili kurumların, medyanın, Türkiye'deki  diğer sivil toplum kuruluşlarının bunlara hadlerini bildireceklerine inanıyorum.  Böyle bir şey yaptılarsa bu millet gereken cevabı verecektir. Milletin bu cevabı  verebilmesi için de milletimize bunu iyi anlatmamız gerekiyor. Bu konuda ilgili  kurumlarımıza önemli iş düşüyor."