İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu, dünya havacılığının kalbi olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nda açılışına 45 gün kala gelinen süreç ve ORAT (Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması) süreçleri konusunda açıklamalarda bulundu. Taşınma operasyonu için Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) ve bütün paydaşların hazır olmaları gerektiğinin altını çizen Samsunlu, İGA olarak 168 kişilik bir ekiple sürece hazırlandıklarını, en büyüğü THY olmak üzere toplamda 200'e yakın paydaşları bulunduğunu söyledi.

TOZ, İNŞAAT KALMAYACAK

"29 Ekim'deki açılışın ertelenmesine dair bir senaryonuz var mı?" şeklindeki soru üzerine Samsunlu, "Erteleme için şu ana kadar ön görmediğimiz bir şeyin olması gerekiyor. Ertelemeyle ilgili bir B senaryomuz yok. 71 km yol var havalimanı içerisinde. Uçaklara zarar verecek, toz yaratacak inşaat kalmayacak 29 Ekim'de" dedi.

TAŞIMAYLA İLGİLİ 105 SENARYO

Taşımayla ilgili 4 temel el kitabı, 380 talimat hazırladıklarını ifade eden Samsunlu, 28 bin sınıf eğitimi, 29 bin kişiye de saha eğitimi verildiğini söyledi. Taşınmayla ilgili 105 senaryo geliştirdiklerini belirten Samsunlu, ilk testi 24 Eylül haftasında yapacaklarını kaydetti.

İSMİ ORTAK BELİRLENECEK

Samsunlu, "14 bin apron ekipmanı taşınacak. 900 TIR çalışacak" dedi. Samsunlu, havalimanının isminin İGA yönetim kurulu üyelerinin dünyada yaptıkları araştırmayla, ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirleneceğini belirtti. (Akşam)