Uluslararası Templeton Varlık Yönetimi"nin gelişen piyasalar fonu kurucusu Mark Mobius, gelişmekte olan ülkelerde boğa piyasasının (fiyatların yükseldiği piyasa) başladığını belirterek, cazip ülkeler arasında Türkiye"yi saydı.

CNBC Europe"un sorularını yanıtlayan Mobius, "Gelişen ülkelerin piyasalarında dalgalı da olsa bir boğa piyasasının başladığını düşünüyorum. Çünkü, gelişen ülkelerin döviz rezervleri ve mali yapıları gelişmiş ülkelerinkinden daha sağlam durumda. Gelişen ülkelerin borçlarının ekonomilerine oranı da daha az. Ralli için Rusya örneğine bakın. Dip noktasından yüzde 84 yükseliş gösterdi bile" dedi.

Cazip ülkeler

Favori gelişen ülke piyasaları arasında Türkiye"yi de sayan Mobius, "Gelişen ülkeler arasında öncelikle Çin"e yatırım akıllıca olur. Çünkü Çin, ihracatı yavaşlasa da iç talebi güçlendirecek yapıya sahip. Brezilya, yatırımcı açısından diğer bir cazip ülke. Çünkü, çok düşük maliyetlerde emtia üretebiliyorlar. Bankacılık, özellikle de perakende tarafında, ilginç bir yatırım alternatifi sunuyor. Yakın zamanda yaptıkları faiz indirimleri nedeniyle Türkiye ve Güney Afrika"ya da yatırım yapmak iyi olur, kanısındayım" diye konuştu.

Daha fazla denetim

Mobius, ABD Hazine Bakanı Geithner"ın daha fazla denetim istemesini şöyle değerlendirdi: "Geithner"ın yeni sunacağı denetim yasa tasarısı fon yöneticilerinin daha fazla denetleyici personel işe almasını gerektirecek. Bu da maliyeti yükseltir. Bence asıl soru şu: Daha fazla denetim mi, yoksa mevcut denetim sisteminin uygulanır hale gelmesi mi tercih edilmeli?"

Küresel para fikri harika

KÜRESEL para birimi fikrinin "harika" olduğunu belirten Mark Mobius şunları söyledi: "Çin, ABD hazine tahvilleri konusunda kaygı duymakta haklı. Çünkü, ABD para arzını çok artırıyor. Henüz dolar konusunda endişelenmek için erken. Hükümetin, zamanı gelince, bu arzı ne kadar hızlı geri çektiğine bakmak lazım. Diğer yandan, küresel bir para birimi yürürlüğe konsa bence harika olur. Evet, döviz işlemcileri bu fikre sıcak yaklaşmayacaklar, ama bakın Euro ne kadar başarılı oldu."

HÜRRİYET