Zambiya Dışişleri Bakanı Joseph Malanji ve Zambiya'nın Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi, iki  ülke ilişkilerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini ikili  ilişkiler için bir "dönüm noktası" olarak nitelendiren Malanji, sosyal, ekonomik  ve siyasi alanlarda imzalanan 12 anlaşmanın buna ivme kazandıracağını ifade etti.

Ülkesinin "ekonomi diplomasisi" yaparak hangi ülkenin Zambiya  ekonomisi için faydalı olacağına kafa yorduğunu söyleyen Malanji, Türkiye'yle  irtibat kurarak ulusal kalkınma planlarını hayata geçirmek istediklerini  kaydetti.

Zambiya yeni ortaklar arıyor

Türkiye'nin Afrika'da büyük yatırımları olduğuna ve Zambiya'nın  kendisine yeni ortaklar aradığına dikkati çeken Malanji, "Türkiye bencil bir rol  oynamıyor. Türkiye nasıl ekonomisini geliştirmek istiyorsa aynı şekilde Zambiya  da en iyi şekilde ekonomisini geliştirebilmenin yolunu arıyor. Bu iki ülkenin de  ortak çıkarına." diye konuştu.

Ülkesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Malanji,  "Türkiye küçük bir ekonomi değil bunu gayrisafi yurt içi hasılaya baktığımızda  görebiliyoruz." dedi.

"Ekonomiyi çeşitlendirmek istiyoruz"

Zambiya'nın tarım ve turizm gibi alanlara yönelerek ekonomisini  çeşitlendirmek istediğini dile getiren Malanji, "Nasıl tarım ve turizmi  geliştirebileceğimizin yollarını arıyoruz. Turizmi pazarlama olmadan  düşünemezsiniz. Türkiye, 80 milyonluk bir nüfusa sahip. Türkiye tarım  faaliyetlerini buraya kadar genişletirse bu bizim ihracatımızda büyük bir yere  sahip olabilir." ifadelerini kullandı.

Malanji, yakın zamanda Türk Hava Yollarının (THY) doğrudan Lusaka'dan  İstanbul'a uçuşlara başlayacağını ve bunun ticarete doğrudan etkilerinin  olacağını kaydetti.

Büyükelçi Chilengi de taraflar arasındaki ticaret hacminin çok düşük  kaldığını ve iki ülke nüfusunun toplamda 100 milyon olduğunu vurguladı.

Chilengi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ve görüşmeler büyük bir  potansiyeli beraberinde getirdi. Ticareti bir an önce büyütmeyi istiyoruz." diye  konuştu.

İmzalanan 12 anlaşmadan en önemlisinin "Yatırımların Karşılıklı  Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" olduğunu belirten Büyükelçi, bu sayede  ticaretin önünün açılacağını söyledi.