Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen proje  kapsamında inşa edilen 749 konuta, 549'u engelli, bin 579'u emekli olmak üzere  toplamda 14 bin 378 başvuru yapıldı. Başvuru rakamı, satışa çıkarılan konut  sayısının 20 katına yaklaştı.

İlk bölümde yer alan konutların kura çekimi, TOKİ Başkanı Ergün Turan,  Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin ve konutlara başvuran ailelerin  katılımıyla Şahinbey Kapalı Spor Salonu'nda düzenlendi.

Törende konuşan Turan, 81 ilde 3 bin 500'ü aşkın şantiye ile hayata  geçirdikleri 835 bine yakın konut ve sosyal yaşam projeleriyle, 2023 hedefleri  doğrultusunda üretimlerine devam ettiklerini söyledi.

TOKİ'nin kurulduğu 1984'ten 2002'ye kadar 19 yılda 43 bin konut  ürettiğini anımsatan Turan, 2003'ten bu yana yaklaşık 835 bin konut inşa  ettiklerini aktardı.

Turan, "2023 yılına kadar ise bir milyon 200 bin konut inşa etmeyi  hedefliyoruz. Bir başka deyişle 2023'te 5-5,5 buçuk milyon vatandaşımız TOKİ'nin  ürettiği nitelikli yaşam çevresine sahip kaliteli konutlarda yaşayacak." dedi.

Kar amacı gütmeden, dar ve orta gelir grubuna yönelik 240 aya varan  vadelerle konut arzı yaptıklarını ifade eden Turan, artık sadece bina inşa  etmediklerini, pek çok şehirde modern ve gelenekselin sentezlendiği yeni yerleşim  alanları, yeni şehirler hayata geçirdiklerini anlattı.

"GAZİANTEP'TE YENİ BİR ŞEHİR KURUYORUZ"

Turan, 2023 hedefleri için çalışırken, konut üretim süreçlerini insanı  odağa alan yeni disiplinlerle, bir üst ölçekte ele aldıklarını kaydederek, "Bu  hedefler doğrultusunda; Gaziantep'te artan yeni yerleşim alanı ihtiyacını  karşılamak için 50 bin konutun yer alacağı yeni bir şehir kurmak için harekete  geçtik." şeklinde konuştu.

Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 8,5 milyon metrekare alan üzerinde  projelendirildiğini ve projeye 2015 yılında başladıklarını kaydeden Turan, şöyle  devam etti:

"Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde  çalıştığımız en büyük projelerden biridir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa  ölçeğinde de büyük bir proje. Ülkemizin mimarlık ve mühendislik ve planlama  dünyası açısından da birçok ilkleri barındırmakta. Gaziantep Kuzey Şehir, bu  büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve  en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor."

Turan, Gaziantep Kuzey Şehir konut alanını, yerel temsilcilerin talep  ve beklentileriyle inşa etmeye başladıklarını ifade ederek, planlama ve kentsel  tasarım sürecinin; yerel ve ulusal paydaşlarla yapılan arama konferansı, çalıştay  ve derinlemesine mülakatlarla gerçekleştirildiğini söyledi.

Turan, idare olarak planlama ve projelendirme çalışmalarına "aktif  katılımcılık" odaklı yeni bir bakış açısı getirdiklerini belirterek, "Gaziantep  şehrinin geleceği olacak projemizin inşa sürecinde yerel aktörlerin söz hakkını  ve görüşlerini de alarak ortak bir akılla projemizin inşasına başladık." dedi.

"İLK OLARAK 3 BİN 300 KONUT İNŞA EDİLİYOR"

Turan, TOKİ olarak şimdiye kadar Gaziantep genelinde toplamda 20 bin  813 konut uygulaması başlattıklarını, bu konutların 15 bin 306'sının  tamamlandığını, 5 bin 507 konutun da yapımının sürdüğünü söyledi.

Ayrıca bir hastane, 3 sağlık ocağı, 2 kamu hizmet binası, 23 okul, 1  kütüphane,  3 pansiyon, 15 ticaret merkezi, 16 caminin de ayrıca konutlara  ilaveten yapıldığını ifade eden Turan, ayrıca 33 bin seyirci kapasiteli şehir  stadyumunun da TOKİ tarafından inşa edildiğini bildirdi.

Turan, "Sadece TOKİ olarak Gaziantep'e yaptığımız yatırımın bedeli  yaklaşık 2 milyar 344 milyon TL'dir." dedi.

Turan, toplam konut sayısının 50 bin olarak belirlendiği Kuzey  Şehir'de ilk olarak 3 bin 300 konutun inşasına başladıklarını belirtirken, az  katlı konutların üretileceğini, yatay mimariye ağırlık verileceğini ve mahalle  konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacağını kaydetti.

Mahalle içinde bir yaşam prensibiyle; sokakları, sakinleri, esnafı,  ağaçları, camileri, meydanı ile yaşayanlarda aidiyet hissi oluşturacak özgün bir  şehir tasarlandığına değinen Turan, "2023'te tamamlanacak projede eski ile yeni,  geleneksel ile modern, geçmiş ile gelecek hayat bulacak." şeklinde konuştu.

Turan, proje kapsamında, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal  ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran, sıcak, samimi,  insan ilişkilerinin ön planda olduğu bir şehir oluşturulacağını vurguladı ve  projenin tamamlanması ile 250 bin kişinin ikamet edeceği yeni bir yerleşim alanın  oluşacağını söyledi.

EV ÇIKMAYANLARA "İKİNCİ KURA" MÜJDESİ

Turan, projenin ilk bölümünde yer alan 3 bin 300 konut için ilk olarak  749 konutluk 2. Etap'ın 14-25 Mayıs'ta kura yöntemiyle satışa sunulduğunu  anımsatarak, 749 konuta 549'u engelli, bin 579'u emekli olmak üzere 14 bin 378  başvuru yapıldığını aktardı.

Satışa sunulan konutların 299'unun 2 1, 176'sının 3 1 ve 274'ünün ise  4 1 planında inşa edildiğini aktaran Turan, proje kapsamında 8,5 milyon metrekare  alan üzerinde yaklaşık 200-250 bin kişinin ikamet edeceği 50 bin konutluk yeni  bir şehir planladıklarını vurguladı.

Turan, bugün kura çekimi yapılacak konutların 299 adedinin brüt 94-99  metrekare, 176 adedinin brüt 120-168 metrekare, 274 adedinin de brüt 184-210  metrekare olduğunu söyledi.

Konutların fiyatlarının 109 bin lira ile 294 bin lira arasında  değiştiğini aktaran Turan, konut taksitlerinin de 454 liradan başladığını  vurguladı.

Turan, kurada ismi çıkmayanların üzülmemesini belirterek, sözlerini  şöyle sonlandırdı:

"Projelerimiz devam edecek olup, herkesi konut sahibi yapmaya  çalışacağız. Toplamda 40 ile 50 bin konuta ulaşacak bir proje bu. Kurada ismi  çıkmayanlar üzülmesin. Şu anda proje kapsamında 3 bin 300 konutun inşası sürüyor.  Bu proje büyük bir teveccüh gördü. Bugün 749 tanesinin kurasını çekeceğiz. 27  Haziran'da ise  913 konutluk Birinci Etap'ın kuralarını yine burada çekeceğiz.  Aldığımız karar gereğince bu kurada kendilerine konut çıkmayan vatandaşlarımızı  yatırdıkları bedeli geri almadıklarında ikinci kuraya dahil edeceğiz. Ayrıca 913  konut için başka talep toplamayacağız."

"BURASI ADETA SAKLI CENNET"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, proje kapsamında  viyadüklerin, kavşakların hızlı bir şekilde inşa edildiğini belirterek, buraya  ulaşımın çok hızlı olacağını söyledi.

TOKİ ile çok güzel bir iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren  Şahin, ayrıca Gaziantep'in AK Partili milletvekillerinin de bu proje için yoğun  çaba sarf ettiğini, projenin hayata geçirilmesinden büyük heyecan duyduklarını  anlattı.

Şahin, adeta "saklı cennet" diye tabir edilen bu projede ailelerin  mutlu bir şekilde hayatlarını sürdüreceğini kaydederek, "Birileri konuşur AK  Parti yapar. Yaparsa AK Parti yapar." dedi.

KURA ÇEKİMİNDE DUYGU DOLU ANLAR

Konuşmalardan sonra 749 konutluk 2. Etap için kuralar çekildi. Kura  çekimine binlerce aile katıldı.

Kurada ismi çıkan aileler sevinçten gözyaşı dökerek birbirlerine  sarıldı. İsmi çıkmayan ailelerin ise duygulandıkları görüldü.

Kendilerine konut çıkan aileler, yıllardır kiracı olduklarını  belirterek, kurada isimlerinin çıkmasının kendileri için sürpriz olduğunu, çok  sevindiklerini kaydetti.

Aileler, "Allah TOKİ'den razı olsun. Hayatımızın büyük kısmını  kiralarda geçirdik. Artık bizim de kendimize ait bir evimiz olacak." şeklinde  duygularını ifade etti.

Etkinliğe, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Canan Candemir Çelik,  Abdullah Nejat Koçer de Mehmet Erdoğan da katıldı.