ÖTE yandan şirket yavaşlayan iç pazar nedeniyle yurtiçi satış, üretim ve yatırım tahminlerini düşürdü

Tofaş'ın toplam satış adetleri yüzde 14 gerileyerek ikinci çeyrekte 91,442 adet oldu. Satışların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan ihracat yüzde 6, iç satışlar ise yüzde 33 daraldı.

Adetlerdeki gerilemeye karşılık TL'nin euro karşısında geçen yıldan bu yana yüzde 30'u aşan değer kaybı euro cinsinden yapılan ihracat gelirlerini yüzde 23 yukarı taşıyarak 3.8 milyar liraya yükseltti. Şirketin toplam satış gelirleri yüzde 12.3 artarak 5.1 milyar liraya çıktı.

Yatırım Finansman tarafından yayımlanan raporda şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârının (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 33 artarak 646 milyon liraya, FAVÖK marjının ise geçen yıla göre 2 puan artarak yüzde 12.8'e yükseldiğine dikkat çekildi.

Raporda, "İhracattaki marjları artıran TL'deki sert değer kaybı ve iç pazarda ithalatçılara karşı fiyatlama avantajı Tofaş'ın bu çeyrekte kâr marjlarını desteklemiş görünüyor" denildi.

Güne yüzde 2.2 artışla 22.5 liradan başlayan Tofaş hisseleri daha sonra kazanımlarını yüzde 0.9'a azaltarak 22.22 liraya inse de yüzde 0.3 artıda olan BIST-100'ün üzerinde performans gösteriyor.

Şirket dün KAP'a açıkladığı Nisan-Haziran dönemi finansal sonuçlarına göre tahminlerini düşürmesine gerekçe olarak ikinci çeyrekte "seçimlerden önce oluşan belirsizlikler ve gerek kurlarda gerekse de faiz oranlarında yaşanan artışlar nedeniyle" iç pazarın daralmasını gösterdi.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ikinci çeyrekte geçen yıla göre yüzde 20 daralırken, daralma Haziran ayında yüzde 39 ile güç kazandı. Uzmanlar bu daralmanın ardından şirketlerin yıl sonu tahminlerini düşürmesini bekliyorlardı.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Content Video - Son 24 saatte ne oldu? (27.07.2018)