Elektrikli otomobil pazarında rekabet her geçen gün artıyor. Bu alanda yer alan ancak Türkiye'de satılmayan Nissan Leaf'e yeni bir kardeş geldi: Nissan Ariya. Tesla Model Y gibi SUV kategorisinde bir otomobil olan Nissan Ariya, yüzde 100 elektrikli olması öne çıkan bir model.

Daha önce konsept otomobil olarak tanıtılan Ariya, artık resmi olarak seri üretime geçiyor. Dört farklı motor seçeneği ile piyasaya sürülecek olan aracın en üst sürümünün menzili 480 KM'ye ulaşıyor. En düşük güçlü motorda ise bu rakam 360 km olarak belirlenmiş. Başlangıç seviyesindeki motoru 218 beygir güç üretirken en üst seviyedeki motor ise 394 beygir gücüne sahip. Öte yandan aracın en üst seviye motorlu seçeneğinde tork değeri 600 Nm ve bu sürümde çift elektrikli motor yer alıyor.

Ariya'nın hızlanma değerlerine baktığımızda ise giriş seviyesinde 0-10 km'ye 7.5 saniyede çıkarken, en güçlü motor seçeneğinde bu rakam 5.1 saniyeye iniyor.



İlk olarak Japonya'da satışa çıkacak olan Ariya'da 12.3 inç büyüklüğünde bir ekran yer alacak. Aracın on konsolunu neredeyse boydan boya kaplayan bu ekranın aynı zamanda gösterge paneli ile de birleşik olduğunu belirtelim. Ariya, Apple Car Play ve Android Auto desteği ile geliyor. Ayrıca Alexa desteğinin bulunduğunu da söyleyelim.

Nissan Ariya yukarıda da söylediğimiz gibi ilk etapta 2011 yılının ortalarında Japonya'da satışa sunulacak. Ardından ABD pazarında satılmaya başlayacak olan otomobilin başlangıç fiyatının 40 bin dolar (yani 274 bin TL) olacağı da açıklandı. Türkiye'de satılıp satılmayacağı belli olmayan aracın ülkemizdeki olası fiyatının 500 bin TL'den aşağı olmayacağını söyleyebiliriz.