Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun

F5Haber'e Google News'te abone olun

Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşların fahiş fiyat  artışlarına yönelik artan şikayet başvuruları üzerine başta gıda ve  temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimlerini artırdı.

Ticaret Bakanlığı temel ihtiyaç ürünlerinde arz-talep dengesiyle  uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla 19 Ocak-20 Ocak 2021  tarihlerinde Türkiye genelinde temel ihtiyaç ürünlerine yönelik fiyat  denetimleri gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığınca yapılan denetimler sonucunda 562  işletme bazında 9.870 ürün incelendi. İnceleme sonucu elde edilen  veriler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek  ve firmaların savunmalarının alınmasının ardından haksız fiyat  artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin Türk lirasından

100 bin Türk lirasına, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu tespit  edilenlere ise 50 bin Türk lirasından 500 bin Türk lirasına varan  idari para cezası yaptırımı uygulanacak.

HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULUNDAN 375 FİRMAYA 11,9 MİLYON LİRA CEZA

Öte yandan Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman Bakanlıkları ve TOBB  ile TESK temsilcileriyle üretici ve tüketici örgütleri ve perakende  sektörü temsilcilerinden oluşan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu,  bugüne kadar 3.208 dosyayı karara bağlayarak, gıda, temizlik, hijyen  ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışı yaptığı  değerlendirilen 375 firmaya toplam olarak 11.885.000 Türk Lirası idari  para cezası uygulanmasına karar verdi.

Bununla birlikte son dönemde Bakanlığa intikal eden ve temel  gıda ürünleri arasında yer alan ayçiçek yağı, yumurta, tavuk, bebek  maması  ürünlerine yönelik fahiş fiyat artışı şikâyetleri ve  başvuruları üzerine, bu ürünlere yönelik denetimler artarken,  üretici/ithalatçı/tedarikçi ve bu ürünlerin tüketicilere satışını  yapan bazı yerel ve ulusal marketlerden savunma istenildi. Gelen  bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda haksız fiyat artışına  sebebiyet verdiği tespit edilen ilgililer hakkında gerekli yaptırımlar  uygulanacak.

REKLAM KURULUNUN DENETİMLERİ DE HIZ KESMEDİ

Diğer taraftan Reklam Kurulunca yürütülen incelemeler neticesinde 2020 yılında ürünlerin fiyatlarında fahiş artışlar yapan ve COVID-19  salgınını aldatıcı reklamlar yoluyla fırsata çevirmeye çalışan 303  firma hakkında toplam 13,3 milyon Türk Lirası idari para cezası  uygulandı.

Açıklamada, "Ticaret Bakanlığı olarak, fahiş fiyat artışları ile  stokçuluk eylemlerinin yakından takibi amacıyla denetimler tüm Türkiye  genelinde hız kesmeden devam edecek." denildi.