HİKMET KARAKUŞ

[email protected]

En büyük ikinci deniz ürünleri ihracatçısı olan Norveç, pazar payını artırarak Çin'i geçmeyi ve liderliği elde etmeyi hedefliyor. Bir kamu kurumu olarak faaliyet gösteren Norveç Deniz Ürünleri Konseyi ise 'Seafood From Norway' markası ile dünya çapında Norveç deniz ürünlerine olan ilgiyi artırmak için çalışmalar yürütüyor.

COĞRAFYA KALİTEYİ ARTIRIYOR

Norveç'te, artan talebi karşılamak ve sürdürülebilirlik açısından balık çiftlikleri ile yetiştiriciliğe de büyük önem veriliyor.

Bölgede soğuk denizler ve güneyden gelen sıcak su akıntısının birleşimi ile deniz ürünlerinin kalitesini artıran doğal bir ortam olmasına rağmen bununla yetinmeyen Norveç, bilimsel araştırmalar ve eğitimle ilerlemesini destekliyor.

YÜZDE 68'İ SOMONDAN

Norveç'te Deniz ürünlerinde gıda güvenliği açısından Avrupa Birliği'nin belirlediği kurallar ve limitler esas alınırken denetim ve kontrolleri ise Avrupa Gıda Güvenliği Komitesi yapıyor. Norveç 2017'de 94.5 milyar Norveç Kronu (58.3 milyar TL) değerinde, 2.6 milyon ton deniz ürünü ihraç ederek kendi rekorunu kırdı. İhracat gelirinin yüzde 68'i ise somondan sağlandı.

TÜRKİYE 26. SIRADA

Norveç dünyada her gün 14 milyon öğünde tüketilen somonu 160'tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Türkiye, Norveç'in en çok deniz ürünü ihraç ettiği 26. ülke. Türkiye 2015-2017 arasında Norveç'ten 102 bin 512 ton deniz ürünü ithal ederken bunun 17 bin 766 tonunu somon oluşturdu.

Norveç'in en büyük somon ihracatçılarından olan Leroy şirketinin paketli ürünleri Türkiye'de Migros ve CarrefourSA gibi büyük marketlerde satılıyor.

HEDEF SÖZ SAHİBİ OLMAK

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye de deniz ürünleri ihracatında daha fazla söz sahibi olmak için çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, sektöre yapılan devlet desteğinin de etkisi ile Türkiye'deki yıllık deniz ürünleri üretimi 157 bin tona ulaşmış durumda. Türkiye her yıl yaklaşık 855 milyon dolarlık deniz ürünü ihraç ediyor.